Француска, Немачка, Италија и Румунија за то да се одмах да статус кандидата Украјини

0

(Фото Бета/АП)

Вође Француске, Немачке, Италије и Румуније су за то да се Украјини „одмах” званично додели статус кандидата за чланство у ЕУ, рекао је данас француски председник Емануел Макрон на заједничкој конференцији за новинаре са европским вођама и украјинским председником у Кијеву.

„Свих четворо подржавамо то да се одмах да статус кандидата за чланство”, рекао је Макрон.

Он је додао да уз тај статус иде мапа пута која такође подразумева да се узме у обзир ситуација на Балкану и у суседству, посебно у Молдавији.

Макрон је говорио после заједничких разговора које су он, немачки канцелар Олаф Шолц, италијански премијер Марио Драги и румунски председник Клаус Јоханис имали данас са украјинским председнико Володимиром Зеленским у Кијеву.

Макрон, Шолц и Драги допутовали су данас у посету Кијеву специјалним возом, да покажу подршку Украјини. У Кијев је одвојено данас стигао и Клаус Јоханис, председник Румуније која је била једна од кључних дестинација за украјинске избеглице, јавља Бета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Италијански премијер Марио Драги потврдио је да Италија „хоће Украјину у Европској унији”.

„Данас је најважнија порука наше посете да Италија хоће Украјину у Европској унији”, рекао је Драги на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са Зеленским.

Европска унија треба идуће недеље да одлучи да ли ће дати Украјини званичан статус кандидата за чланство.

Макрон је најавио и да ће Француска испоручити Украјини додатних шест самоходних хаубица „цезар”, познатих по својој прецизности, поред већ испоручених 12.

Европске вође су обишле данас Ирпин у предграђу Кијева разореног у првим недељама руске инвазије на Украјину. Констатујући начињену штету немачки канцелар је осудио „бруталност руске агресије, чији циљ је само да уништи и да освоји”.

Прочитајте још:  Француска не може да нађе алтернативу руском гасу

„Недужни цивили су погођени, куће су разорене. Цео један град је разорен а није имао никакву војну инфраструктуру”, рекао је Шолц.

Четворица вођа су се после вратили у центар Кијева на разговоре са председником Зеленским пре заједничке конференције за новинаре.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *