„Гаспром” заврће славину Немачкој и Италији

0
Газпром

газпром(фото:РТ)

Руска фирма за 40 одсто смањује испоруке енергента „Северним током 1”, а експлозија у Тексасу успорава извоз америчког ЛНГ-а.

Прочитајте још:  Немачка објавила закључавање невакцинисаних
Потрошачи сибирског природног гаса и америчког ЛНГ-а у Немачкој и даље у ЕУ овог лета постају таоци најновијег таласа поскупљења ових енергената, над којим, због последица режима западних санкција, немају никакву контролу. Наиме, руски „Гаспром” и менаџмент тексаске фирме „Фрипорт ЛНГ” издали су у уторак одвојена саопштења у којима најављују осетно смањено снабдевање европског енергетског тржишта у наредних 90 дана, односно највероватније до Нове године.

С оне стране Урала, „Гаспром” је прекјуче саопштио да ће снабдевање Европе гасоводом „Северни ток 1” ове године бити смањено за 40 одсто. С оне стране Атлантика, управа компаније „Фрипорт ЛНГ” истог дана је објавила да ће делимична оправка постројења након „мале експлозије” 8. јуна на инсталацијама на острву Кинтана потрајати 90 дана, уместо очекиване три седмице, док се потпуни ремонт не очекује пре касне јесени. Ове две вести изазвале су опречне реакције европског и америчког тржишта природног гаса. Најава да ће „Гаспром” (без прецизирања сатнице) осетно снизити прилив природног гаса кроз „Северни ток 1” подигла је у уторак цену тог енергента у ЕУ за читавих 19 одсто. Објава „Фрипорта ЛНГ” истовремено је оборила цену природног гаса у САД за 20 одсто, будући да ремонт у Тексасу берзама указује на смањени извоз, односно више енергента на домаћем тржишту. Иначе, „Фрипорт ЛНГ” је четврти по величини енергетски комплекс у САД за компресију течног гаса и чини 16 одсто укупних извозних ЛНГ капацитета Америке. Вашингтон и Брисел пролетос су постигли споразум о осетном повећању извоза америчког ЛНГ-а у ЕУ. Колико ће хаварија на Кинтани утицати на снабдевање уније енергентима током лета и планове Брисела да чланови ЕУ напуне 80 одсто својих гасних складишта до 1. октобра и по којој цени, остаје да се види.

Истовремено, објава „Гаспрома” да је успоравање (раније договорених) испорука природног гаса Немачкој и даље тржишту ЕУ изазвано нечињењем „Сименса” има деликатан тајминг, као и узроке због којих немачка мегафирма није у овом тренутку спремна да испуњава своје уговорне обавезе према „Северном току 1”, односно руској енергетској фирми. Наиме, „Сименс” је у компресорској станици „Портоваја” на Балтику (Русија) за потребе „Северног тока 1” уградио укупно осам турбина типа СГТ-А65 и СГТ-А35, међу којима је једна, након 10 година рада, недавно послата на раније заказан ремонт у Канаду. И Берлин и Отава увели су у међувремену лепезу санкција против индустријског и енергетског сектора Русије. „Сименс” у овом тренутку не може да поменуту турбину, која је на ремонту, врати кориснику, односно власнику, саопштила је немачка компанија, наводећи да су у току интензивни преговори с владама у Берлину и Отави како би се проблем решио. Да би ствар у вези са снабдевањем немачких и европских потрошача овог лета била још замршенија, руска државна агенција за надзор техничке усклађености „Ростехнадзор” наложила је да се неколико турбина у станици „Портоваја” искључи због „техничких кварова и истека рока за ремонт”. Све ово дешава се мање од месец дана пре 11. јула, када ће „Северни ток 1” на две седмице прекинути снабдевање ка Немачкој због редовног летњег двонедељног програма одржавања.

У међувремену, растућу нервозу европских енергетских берзи додатно је узнемирила вест да је „Гаспром” јуче обавестио италијанског партнера „Ени” о смањењу дневних испорука за око 15 одсто, и то без навођења разлога, наводе агенције. „Ени” је иначе недавно отворио рачуне за плаћање руског гаса рубљама, сходно мартовском указу шефа Кремља Владимира Путина и упркос енергичном противљењу Брисела.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тања Вујић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *