Јован Дучић: Непатриот – то је најпре глуп, а затим лош човек

0

Јован Дучић

Има људи који су по својој природи лишени осећаја патриотизма. Овакви људи пређу из своје земље у другу земљу равнодушно као што дивља звер пређе из Конга у Судан, или као што птица пређе са гране на грану.

Могло би се рећи да извесни људи немају патриотског осећаја колико други немају осећања која су два највиша духовна богатства, поред којих и најсиромашнији човек не може бити потпуно убог, то су патриотизам и вера. Ко воли своју отаџбину, он увек живи у широком простору, на великом сунцу, у великој заједници, као што човек који искрено верује у Бога није никад ни сам ни безнадежан. Без ова два осећања, човек је пропалица.

Непатриот, то је, напротив, најпре глуп а затим лош човек. Никада људи нису били велики владари и генерали ако нису најпре били велики патриоти, макар по таленту били даровити стратези, па чак и даровити законодавци.

Јован Дучић, из књиге “Јутра с Леутара, речи о човеку“

БОНУС ВИДЕО:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *