Кинеском извођачу недостају “само” еколошке дозволе за хидроцентрале код Фоче

0

Без потребних дозвола, и уз протесте активиста, на реци Бистрици, недалеко од Фоче на истоку БиХ, кинески извођач обавља припреме за изградњу хидроелектране.

Прочитајте још:  Чланови СУБНОР-а хтели да траже заштиту САД од кинеских извођача радова
Тренутно нема ни студије утицаја на животну средину, а самим тим ни еколошке дозволе нужне како би се спречио евентуално негативан утицај на животну средину.

Јелена Иванић из невладиног Центра за животну средину и због тога подвлачи да је пројект несумњиво споран.

Кинеска национална аеротехнолошка корпорација за међународни инжењеринг АВИЦ званично је започела изградњу хидроелектрана “Бистрица” 1, 2 и 3, крајем прошле године, у присуству представника кинеске амбасаде у БиХ и власти ентитета Републике Српске (РС).

Ова компанија је, иначе, због послова са кинеском војском, на листи оних у које је америчким држављанима и предузећима забрањено инвестирати.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Колика је вриједност инвестиције?

Цели пројекат вриједан је 102 милиона евра, а укупна инсталисана снага три хидроцентрале је 39 мегавата са укупном годишњом производњом 152 гигават часа (ГWх) електричне енергије.

Прочитајте још:  Социјализам, капитализам и трећи пут у античкој Кини
Према подацима државне Агенције за статистику из 2020. године, БиХ годишње производи 16.874 ГWх струје – од чега 4.663 долази из хидроелектрана.

Носилац концесије је фочанско предузеће “Хидроелектране Бистрица”, које је у стоодстотном власништву “Хидроелектрана на Дрини” из Вишеграда, једној од пет компанија у власништву “Електропривреде Републике Српске” које се баве производњом електричне енергије.

Иако је камен темељац постављен 28. децембра, дио новца за изградњу је обезбеђен тек 14. априла, када се “Електропривреда” задужила код “Уницредит банке” из Бање Луке, од којих је добила 30 милиона КМ (15 милиона евра) кредита.

Предузеће “ХЕ Бистрица” је истог месеца расписало јавну набавку за надзор грађевинских радова, вредну 1,5 милиона евра.

В.д. директора “ХЕ Бистрица” Дејан Павловић за Радио Слободна Европа (РСЕ) каже да су грађевинске дозволе од пре 13 година – добијене за припремне радове – и даље важеће.

“Наводи да немамо све потребне дозволе нису основани, грађевинска дозвола за све локације које смо добили 2009. још увек је важећа, јер смо тада пријавили грађевинске радове, урадили приступне путеве, геодетска снимања, теренске послове”, рекао је Павловић.

Он наводи да се тренутно у кањону Бистрице обављају само припремни радови, израђују се приступни путеви, крчи се растиње и равна терен.

Еколози против хидроцентрала

У бањалучком Центру за животну средину тврде да су грађани на посљедњој јавној расправи у Фочи у априлу, када је на увиду био Нацрт студије утицаја на животну средину, поручили да су против хидроелектрана.

Јелена Иванић из Центра истиче да су са тренутним дозволама могући само припремни радови. То им је, каже, потврдила инспекција са лица мјеста.

Како је почело?

Споразум о изградњи хидроелектрана између компаније АВИЦ и Владе РС-а је склопљен у Пекингу 4. децембра 2019. године, када је у главном граду Кине боравио ентитетски премијер Радован Вишковић.

Он је са представницима Индустријске и комерцијалне банке Кине (ИЦБЦ) тада разговарао и о могућем финансирању хидроцентрала.

До данас, једина конкретна издвојена средства за пројекат је 15 милиона евра кредита који је дигла “Електропривреда РС-а”.

Рок за изградњу три хидроцентрале је крај 2026. године.

БН ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *