Резултати СНС кадрова у Бајиној Башти: Нестаје Заовљанско језеро

0

Језеро у Заовинама (Фото: Ненад Марић)

Језеро у Заовинама, на Тари, направљено је осамдесетих година као акумулација хидроелектране Перућац. Нико, ипак, није слутио да ће језеро које је пре четири деценије прогутало село Вежању, и сáмо почети да нестаје.

Када је изграђена брана, и уз помоћ јаких пумпи, цевима доведена дринска вода почела да плави котлину Вежање – испражњене куће, школе, цркву, задругу, месну канцеларију… село је нестало.

“Било је најлепше место у Заовинама, ово је била Швајцарска, практично, сви путеви су се ту укрштали. Сад је језеро, можда је оно донело нешто добро, али је разбило село, многи су се одселили”, каже Милојко Мандић из Заовина.

Мића Тодоровић каже да је људима исплаћено кад је почела изградња језера.

“Неки су отишли на страну, неки горе на језера, тако да се то иселило из Вежање. Не знам да ли нас је то спасило”, каже Тодоровић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са језером се нешто велико у срцима и животима изгубило, али се указала и нова прилика пред житељима тог дела Таре. Туризам крај обала прелепог планинског језера, показао се као одличан извор прихода, а традиционално сточарство постало занимање ретких, најупорнијих домаћинстава.

“Сир, кајмак, кромпир, сви производи су добри. Мало је сад кренуло како су дошли туристи, нешто можемо и да продамо. Више викендаша него мештана. Због језера долазе, али сад, ето испразнише језеро и шта је ово, не знам”, каже Зорица Караклић из Заовина.

Језеро је потпуно одредило судбину села. Биле су овде куће и окућнице, јабуке, шљиве, крушке, трешње, а после четрдесет година изрониле без живота, листа и плода. Међу шкољем.

Прочитајте још:  Аудио књиге: Владимир Димитријевић: Окултна литература за децу: Покемони

Пре три године, када је вода отекла ка турбинама хидроцентрале, указали су се темељи и прорадило старо клизиште, па кренуо део обале и све на њој, заљуљао се и туризам и слабашна нада да ће Новој Вежањи бити боље, док је она стара – под водом.

“Фали нам и језеро, па зашто овде траже, што реко неки мој рођак – поглед на језеро. А језера нам нестаје”, каже Мићо Тодоровић.

Пре неколико дана почео је да расте ниво језера. Сад се помно прати да ли Дрине има довољно да га опет напуни, а обале – туристи, па да село живне, и због људи и због нових прихода.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *