Русија протерује француског дипломату

0

(Фото: Depositphotos)

Саветник за културу у француској амбасади у Русији замољен је да напусти ту земљу, пренео је француски радио Франс енфо, позивајући се на дипломатске изворе који су навели да та одлука значи да је Француска сада за Русију у „табору непријатељских земаља“.

Прочитајте још:  Кључ руског решења српског проблема лежи у западној Украјини
Француски амбасадор у Русији Пјер Леви позван је у Министарство спољних послова Русије где му је саопштено да се његовом саветнику за културу неће обновити акредитација и да дипломата мора да напусти руску територију до 17. јула.

Руске власти француског дипломату Фабриса Русоа оптужују да је успоставио скривене шеме финансирања за један независни информативни сајт који је сада забрањен у земљи, као и за удружење Меморијал, које је недавно распустило руско правосуђе.

Прочитајте још:  Украјински медији: У Симферопољу српска уместо руске заставе
Меморијал, који је дуго документовао злочине из доба стаљинизма и бранио људска права у Русији, сада је забрањен у тој земљи.

Позивајући се на добро упућене изворе, радио Франс енфо је пренео да је Француска заиста учествовала у финансирању Меморијала, али на потпуно легалан и транспарентан начин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Француски официри опет писали Макрону: Спрема се грађански рат и Ви то добро знате
Случај са дипломатом долази неколико дана после посете француског предсједника Емануела Макрона Кијеву, додао је француски радио.

Франс енфо је подсетио да је крајем маја Москва најавила протеривање 34 француских дипломата као одговор на француско протеривање 41 Руса у априлу због руске инвазије на Украјину.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *