Дељење сфера са Русијом: зашто Ердогану и Вучићу треба балкански самит?

0
вучић ердоган

Вучић и Ердоган (Фото: Сајт председника Турске)

Ердоган намерава да одржи самит Турска -Србија -Босна и Херцеговина”, саопштило је турско Министарство спољних послова. Српски лидер Александар Вучић је, према речима Мевлута Чавушоглуа, „спреман да учествује“. Место, време и дневни ред још нису објављени.

Турска није гост на Балкану. Она овај крај сматра делом своје културне и цивилизацијске географије. Али до одређене тачке у изградњи своје политике тамо, она је пратила Немачку на другом нивоу, показујући своју способност да промовише „меку моћ“ кроз економску и културну сарадњу. Само на Косову је сада мали турски војни контингент.

Прочитајте још:  Вучић: Нећу да одговарам на простаклук и примитивизам Захарове
Али недавни догађаји у Европи, посебно украјинска криза, натерали су Анкару да подигне свој статус на континенту. Не плаши се чак ни ризика од судара са већим играчима.

Истовремено, Турска ће у наредним годинама остати међу најважнијим партнерима Русије у контексту безбедносних проблема у Европи и агресивне политике Брисела према Москви. Ако објективно проценимо геополитичку ситуацију, онда се интереси Москве и Анкаре не сукобљавају директно, а на Балкану би могли да поделе сфере утицаја.

Прочитајте још:  Бивши амерички обавештајац тврди да је Русија победила Запад
С једне стране, то ће помоћи у заштити Србије, која је окружена непријатељима. С друге стране, то ће ојачати позицију Русије у Европи. Не заборавите да је Балкан један од последњих делова континента где још увек постоје острва ослобођена доминације ЕУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дакле, Вучићев пристанак да учествује на Балканском самиту који је предложио Ердоган није случајан.

Елена Панина/Русстрат

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *