Јапански суд пресудио је да „забрана истополних бракова не крши Устав“ и одбацио захтеве за одштету због дискриминације

0
јапан

(фото: PRINTSCREEN/GOOGLE MAPS)

Јапански суд пресудио је да забрана истополних бракова у тој земљи не крши устав и одбацио је захтеве за одштету које су поднела три пара који су рекли да им је повређено право на слободну заједницу и равноправност.

Пресуда окружног суда у Осаки је друга одлука по том питању и не слаже се са прошлогодишњом пресудом суда у Сапору који је прогласио забрану истополних бракова неуставном. Пресуде сигналиризају колико је то питање и даље извор подела у Јапану, јединој чланици Групе седам најразвијенијих економија која не признаје истополне заједнице.

Прочитајте још:  Талибани укинули принудне бракове
У својој пресуди, суд у Осаки је одбацио захтев тужилаца за 1 милион јена (7000 евра) одштете сваком пару због дискриминације са којом се суочавају.

Тужиоци, два мушка пара и један женски пар, су део укупно 14 истополних парова који су поднели тужбе против владе у пет великих градова због кршења права на слободну заједницу и равноправност.

Прочитајте још:  Шта сме, шта не: Свадбе не, али Егзит и геј парада могу!
Они су тврдили да су незаконито дискриминисани тако што су лишени истих економских и правних бенефиција које хетеросексуални парови уживају кроз брак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Групе за људска права су се залагале за усвајање закона о равноправности уочи прошлогодишњих олимпијских игара у Токију, када је међународна пажња била усмерена на Јапан, али је закон поништила конзервативна владајуц́а партија.

Суд у Осаки је саопштио да слобода брака у уставу из 1947. значи само мушко-женске заједнице и не укључује заједнице истог пола, те стога забрана истополних бракова није неуставна.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *