Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

0

фото: © Getty Images / Westend61 / RT

Литванија је у суботу блокирала железнички транзит за одређену руску робу у Калињинградску област. Власти Вилњуса су овај потез образложиле наводећи да је у питању роба санкционисана од стране Брисела у вези са сукобом у Украјини, те да стога више не може да пролази кроз територију ЕУ чак и ако путује из једног дела Русије у други, као и да је “одлука донета након консултација са Европском комисијом и спроведена под њеним руководством”.

Шта је овде важно?

Калињинградска област је најзападнија ексклава Русије у Европи, стиснута између Пољске и Литваније дуж Балтичке обале. Њен положај у срцу Европе омогућава јој да лако испоручује руску робу у било који део блока. Као енклава, или територија која припада Русији, али је географски одвојена од ње, требало би да има потпун приступ и из копнене Русије према међународном праву. Стога, неки аналитичари сугеришу да би се потез Литваније да блокира приступ Русије сопственој територији у извесној мери могао сматрати „casus belli“ – разлогом за објаву рата.

Зашто је Литванија блокирала транзит?

Према речима литванских званичника, одлука је донета након што је добила одобрење Европске комисије, главног управљачког тела ЕУ. Многе земље, укључујући земље чланице ЕУ, увеле су свеобухватне санкције Русији као одговор на њену војну операцију у Украјини крајем фебруара. Европски блок је, између осталог, забранио улазак низа руских добара у ЕУ. Потез Вилњуса наводно треба да спроведе ове забране.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да ли је транзит све робе блокиран?

Не, забрањен је пролаз робе само коју је Брисел санкционисао. Међу санкионисаном робом се налзи сирова нафта и нафтни производи, угаљ, метали, грађевински материјали, напредна технологија, стаклено посуђе, неке намирнице и ђубрива, алкохол итд. Према речима гувернера Калињинграда Антона Алиханова, забрана значи да чак 50% робe намењенe Калињинграду можe бити блокирано.

Прочитајте још:  Бела кућа признаје да ситуација у Украјини не иде у корист Кијеву

Може ли блокада довести до несташице снабдевања у региону?

Не нужно, јер је пролаз преко Балтичког мора још увек отворен за Русију. Према речима званичника из Калињинграда, као и челника већине малопродајних ланаца, регион је добро снабдевен храном и залихама и неће трпети застоје у испоруци три до шест месеци. Значајан део меса, млечних производа и рибе се производи у региону, а, према речима шефа главне луке у региону, Елене Зајцеве, Калињинград је чак извезао нешто кукуруза, пшенице и уљане репице последњих година.

Да ли постоји опасност за туризам и путнички саобраћај?

За сада нема претње. Док су путнички возови од копнене Русије до Калињинграда преко Литваније били обустављени почетком априла, четири велике руске авио-компаније одржавају летове Москва-Калињинград. Доступни су и морски трајекти, док извештаји наводе да руски званичници тренутно раде на покретању путничких морских рута преко Балтика.

Извор: РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *