Бугарска, пала влада Кирила Петкова

0

Парламент у Софији изгласао је неповерење влади Кирила Петкова, чију су смену затражили посланици опозиције тврдећи да политика његовог кабинета води државу у банкрот. Осим економије, теме сукоба су и вето на почетак преговора Северне Македоније са Европском унијом, али и борба против корупције.

Прочитајте још:  (ВИДЕО) Након напада ,,комита“ на тробојну колону, реаговала полиција
На захтев опозиције и некадашњих коалиционих партнера, бугарски парламент је расправљао о поверењу влади, на челу са Кирилом Петковим, због њене фискалне и економске политике.

Агенција Ројтерс преноси да је влада изгубила на гласању, са 116 гласова подршке насупрот 123 гласа за неповерење влади.

Почетак расправе о неповерењу влади протекао је бурно. На улицама су биле јаке полицијске снаге, а испред скупштине су летеле и флаше.

Прочитајте још:  Абазовић поздравио одлуку ДПС-а да ускрати подршку Влади на чијем је челу
Владу је, пре десетак дана, напустила странка ИТН Славија Трифонова, наводећи да премијер Кирил Петков води државу у банкрот.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Противници бугарског премијера помињали су и издају националних интереса, тврдећи да се премијер са западним дипломатама договорио да Софија, коначно, скине вето са почетка преговора Северне Македоније и ЕУ, а да се бугарски захтеви “утопе” у предуслове које Македонци морају да испуне како би напредовали ка чланству у ЕУ.

Партија Кирила Петкова “Ми настављамо промене” има другу шансу да парламенту предложи нову владу. Уколико не успе да је оформи, друге партије ће имати два покушаја да то учине.

Прочитајте још:  Америка уводи санкције Русији због Наваљног
Уколико ни то не успе, председник државе ће морати да предложи владу националног спаса или да распише превремене изборе.

Влада Кирила Петкова конституисана је у децембру прошле године.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *