Пет могућих удара на Литванију као одговор на блокаду Калињинграда

0

(фото:Русвесна.су)

Да ли се Русија увлачи у рат са НАТО?

Литванија је одлучила да од 18. јуна обустави транзит одређених врста робе са санкционе листе ЕУ железницом. Транзит је заустављен. Сада су политичари и политиколози заузети размишљањем о томе како Москва може да одговори на транспортну блокаду једног од субјеката Руске Федерације – Калињинградске области. И ако је раније разговор о рату са НАТО-ом био апстрактне природе у оквиру дискусије о мало вероватној перспективи, онда је Литванија својим деловањем приближила ову вероватноћу.

Прочитајте још:  Страх од „руске претње“ у Европи је спласнуо
Ако се транзит терета не обнови, Русија задржава право да предузме мере за заштиту својих националних интереса, рекла је Марија Захарова.

Руски отправник послова у Литванији Сергеј Рјабокон рекао је на ТВ каналу Русија-24 : „Када су почеле санкције Европске уније, нашле су најплодније тло овде у Литванији. И Литванија је почела да нуди себи шта се може учинити да нам нанесе максималну штету .

Рјабокон је напоменуо да је ову меру развила Европска унија пре месец и по дана, али није прецизирана, а сада је Литванија кренула напред. Литвански политичари већ тридесет година говоре да имају полугу притиска на Русију – транзит ка Калињинграду. И у ноћи са 17. на 18. јун ова полуга је активирана. Између осталог, забрањен је и увоз ђубрива, за којима је потреба веома велика.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Коментаришући ситуацију, Државна дума је напоменула да би блокада транспорта могла дати озбиљне основе за почетак непријатељстава, али их Руска Федерација неће искористити. Предлаже се и други начин решавања проблема – убрзање процедуре за поништавање одлуке Литваније да се отцепи од СССР-а и престане да постоји као субјект међународног права. Претпоставља се да ће у овом случају режим заштите НАТО престати да делује на територији Литваније.

Прочитајте још:  Српски бенд одушевио Захарову: Срби кидају! (ВИДЕО)
Блокирајући транзит ка руском региону, Вилњус није прорачунао последице. Како би Русија могла да одговори, објаснио је Александар Носович, политиколог из Калињинграда :

– повлачење признања литванске независности. Идеја да се призна као нелегитимна сецесија балтичких република од СССР-а винула је у ваздуху од 5. септембра 1991. године, када је дошло до ове нелегалне сецесије;

– повлачење из споразума са Европском унијом о Литванији. Русија је признала границе Литваније у замену за гаранције за транзит руских држављана и робе из Калињинграда у Калињинград. Захваљујући овом признању, Литванија је могла да се придружи ЕУ и НАТО.

„Желео бих да вас подсетим да је саставни део пакета заједничких одлука ЕУ-РФ-Литваније из 2002-2003 о гарантованом транзиту руске робе и, наравно, грађана Руске Федерације у/из Калињинградске области био контраобавеза Савезне скупштине Руске Федерације да ратификује Уговор о државној граници са Републиком Литванијом. Тога се добро сећам, јер сам тада био на челу Комитета Државне думе за међународне послове и био специјални представник председника Русије на овим преговорима “, пише шеф Роскосмоса Дмитриј Рогозин. – Ако Брисел и Виљнус иницијативно и издајнички униште пакет споразума који су потписали о Калињинградском транзиту, који је ступио на снагу 1. јула 2003. године, онда ЕУ мора да схвати последице њихове самоубилачке одлуке по легитимитет сопствене источне границе .

Прочитајте још:  ДАНИ(Ј)ЕЛ СИМИЋ: ЕТО НИЈЕСАМ ПИСАЦ, НИЈЕСАМ НОВИНАР – АЛИ НИЈЕСАМ НИ ЛАЖОВ
Мере су следеће:

– Захтев Русије да врати Клајпеду. Садашње границе Литваније је успоставио Совјетски Савез и оне немају никакве везе са Републиком Литванијом, која се проглашава правним наследником предсовјетске Литваније и одбацује Литванску ССР као „совјетску окупацију“. У ствари, једини званични наследник СССР-а је Руска Федерација. То значи да Москва има право да преиспита власништво над територијама припојеним Литванији током совјетског периода, посебно власништво над регионом Клаипеда;

– искључење Литваније из енергетског система БРЕЛЛ (енергетски прстен који обједињује Белорусију, Русију, Естонију, Летонију и Литванију). Ово би био најболнији економски одговор Москве на непријатељски потез Вилњуса. Литванија се до сада енергично претвара да не треба да буде повезана са БРЕЛЛ-ом, али се не зна како ће се осећати после правог гашења и поскупљења свега, од робе до горива;

– стварање коридора Сувалки. Ово је копнени пролаз између Литваније и Пољске, који би могао да повеже територију Белорусије са Калињинградском облашћу Русије.

„Што се тиче гаса, имамо ЛНГ терминал Маршал Василевски, који је већ тестиран у случају да Литванија прекине гас из гасовода “, каже Носович. – Што се тиче транзита, разговарао сам са високим званичницима нашег региона и представницима центра и они уверавају да је руска цивилна флота у Балтичком мору сасвим довољна да снабдева све количине робе које Литванија може да блокира железницом. Питање је колико брзо можемо све то да урадимо. Али сигуран сам да нећемо имати прекиде у снабдевању, празне полице у продавницама .

Према речима гувернера региона Антона Алиханова, трајекти Калињинградске области ће се носити са новим теретом. Транспорт нафтних деривата у Калињинградску област преко Литваније наставља се до 10. августа: „Према нашим прелиминарним проценама – још нисмо завршили анализу – то је од 40% до 50% терета који је превезен између Калињинградске области и др. региони Руске Федерације. То су терети, укључујући грађевински материјал, цемент, метале. Низ других материјала важних за изградњу и производњу. Готови производи који су се извозили са наше територије. То ће од нас захтевати да хитно поставимо нове бродове на линију Уст-Луга-Балтијск “, објаснио је шеф региона.

Депутат Државне думе Константин Затулин је сугерисао да се уз све ове тешкоће – кршење споразума, непоштовање дипломатских норми, бомбардовање мирних четврти Доњецка и нафтних платформи – Русија тестира и, могуће, испровоцира да отвори други фронт на Балтику, да јесте, увлаче се у рат са НАТО-ом.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *