У Украјину стиже Југословенско оружје

0

Тенк „леопард 2” (Фо­то EPA-EFE/Focke Strangmann)

Словенија је Украјини донирала 35 оклопних амфибијских возила БВП М80А произведених у бившој Југославији, за шта ће у договору с САД-ом добити компензацијска средства за куповину опреме за словеначку војску, преносе тамошњи медији.

Возила су железницом већ упућена према Пољској и Украјини.

Њихова деконзервација трајала је више недеља, а брже слање помоћи украјинској војсци која се одупире руској агресији до сада су спречавале и логистичке тешкоће због Мађарске која не допушта превоз оружја за одбрану Украјине преко своје територије, наводи комерцијална телевизијска станица ПОП-ТВ.

Словенија испунила обећање Украјини

Амфибијско гусеничарско возило БВП М80А са посадом од три војника има топ калибра 20 милиметара, митраљез и лансере противтенковских ракета Маљутка. Овом донацијом Словенија је испунила обец́ање Украјини и допринела њеној одбрани, што је у потврдио министар одбране Марјан Шарец.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, Словенија је раније донирала Украјини малокалибарско оружје, шлемове, панцире и другу опрему, а од сада ц́е се више концентрисати на друге облике помоц́и, укључујуц́и разминирање и помоц́ у обнови Украјине после рата.

Kако је нагласио министар, Словенија има велико искуство у послератном деминирању, на чему је годинама радила преко Словеначко-америчке фондације након завршетка ратова у бившој Југославији.

“То је хуманитарна акција јер после сваког рата ова подручја треба разминирати како не би било нових цивилних жртава”, рекао је Шарец и додао да то не искључује даљу помоћ украјинској војсци, иако је расположив арсенал наоружања и опреме у Словенија је углавном исцрпљена.

Нова.рс

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *