Бајден је признао да су антируске санкције погодиле САД

0

(фото:AP Photo/Patrick Semansky)

САД и Европа су знале да увођење санкција Русији због догађаја у Украјини не може да прође без последица по енергетско тржиште, рекао је председник Џо Бајден током специјалног обраћања нацији, пишу РИА НОВОСТИ.

„Русија је један од највећих светских произвођача нафте. Прекинули смо испоруке нафте САД, а то су учинили и наши партнери у Европи, знајући да ћемо се суочити са растом цена бензина“, објаснио је он.

Према речима америчког лидера, Вашингтон би могао да „зажмури” пред деловањем Русије и тиме избегне рекордан раст цена горива.

Као резултат тога, Бајден је признао да су од почетка руске специјалне операције у Украјини цене бензина у Сједињеним Државама порасле у просеку за два долара, ау другим земљама и више.

Западне земље увеле су санкције Москви након почетка специјалне операције за ослобађање Донбаса. Поремећај ланаца снабдевања довео је до економских проблема у Америци и Европи, које су суочене са невиђеним порастом цена горива и хране.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Сједињеним Државама, на пример, инфлација се у мају убрзала на 8,6 одсто, највише од децембра 1981. године, а цене бензина су 10. јуна по први пут у историји порасле изнад 5 долара по галону.
Владимир Путин је рекао да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија западних земаља, а санкције су задале озбиљан ударац читавој светској економији. Током говора на СПИЕФ- у, руски лидер је истакао да цене нафте и гаса расту због активности самих Сједињених Држава.

Превод: Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *