Пекинг позвао НАТО: Већ сте забрљали

0
рата

(фото:ФСК.РУ)

Пекинг је позвао НАТО да престане да шири лажне извештаје о Кини и да се уздржи од покушаја покретања новог хладног рата.

„Позивамо НАТО да престане да повлачи идеолошке линије, шири лажне извештаје или даје провокативне изјаве о Кини и да прекине покушаје покретања новог хладног рата“, поручио је портпарол Министарства спољних послова Ванг Венбинна конференцији за новинаре, преноси агенција Тасс.

Прочитајте још:  НАТО спрема нову концепцију: Главна претња – Русија
НАТО, за који је портпарол кинеског Министарства спољних послова рекао да је „производ хладног рата и највећа светска војна алијанса предводјена САД“, првобитно је била Северноатлантски савез, а сада је „дошао до азијско-пацифичког региона да покаже своју снагу“.

„Ови потези су веома опасни и свакако би изазвали опрез и одлучно противљење азијско-пацифичких земаља и целог света“, додао је кинески дипломата.

Прочитајте још:  Стрелков оптужио војни врх Русије за Пригожинову смрт: Он је био и мој лични и непријатељ Русије, али требало му је судити
Ванг је такође оценио да је „НАТО већ забрљао Европу“, па би требало да се уздржи од „покушаја да се упропасти Азија и остатак света такође“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кинески председник Си Ђинпинг је говорећи на самиту БРИКС-а позвао земље да се боре против једностраних санкција, те међународну заједницу да напусти менталитет Хладног рата. „Морамо се залагати за поштење и правду, промовисати међународну заједницу да буде заиста мултилатерална. Морамо заштитити међународни поредак, чија су срж УН и међународно право, морамо напустити хладноратовски менталитет и конфронтацију између блокова“, рекао је кинески председник. Он је позвао земље БРИКС-а да се супротставе једностраним санкцијама, као и њиховој злоупотреби. „Стога ће велика породица заједнице са заједничком судбином човечанства надмашити малу групу хегемона“, додао је он. Дводневни 14. самит БРИКС-а под председавањем Кине почео је данас путем видео-конференције. Самиту присуствују лидери земаља чланица – председник Русије Владимир Путин, индијски премијер Нарендра Моди, председник Бразила Жаир Болсонаро и председник Јужне Африке Сирил Рамафоса. Самитом председава кинески председник Си Ђинпинг, преноси Б92.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *