Пресечен пут Лисичанск – Северск, опкољено пет хиљада украјинских војника

0

(фото:УНИАН)

Руске трупе настављају напредовање у Луганској области код Лисичанска и Северодоњецка.

„Јединице Луганске Народне Републике у овом тренутку контролишу једини пут који повезује Северск и Лисичанск,” изјавио је Родион Мирошник, амбасадор ЛНР у Русији, преноси агенција РИА Новости.

„Народна милиција ЛНР преузела је контролу над јединим путем од Северска до Лисичанска. Украјинска формација од пет до седам хиљада украјинских милитаната у Лисичанску је сада одсечена од снабдевања”, написао је Мирошник на свом Телеграм каналу.

Прочитајте још:  „Видели смо ауторитет нашег председника. Гајдукевич о преговорима Лукашенка и Пригожина
Снаге Луганске Народне Републике воде борбе у јужним предграђима Лисичанска.

Како извештава репортер Спутњика, након што су блокирале украјинске јединице у местима Горско и Золото, снаге ЛНР настављају офанзиву ка јужним предграђима Лисичанска.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према њиховим проценама Северодоњецк и Лисичанск ће најдаље за недељу дана бити под блокадом снага ЛНР.

У Северодоњецку украјинске снаге претрпеле су теже губитке и повлаче се ка Лисичанску, а у Свјатогорску, који се налази западно од Северодоњецка, украјинска војска је изгубила контролу над већим делом града, наводи агенција РИА Новости.

Прочитајте још:  Украјина је остала без новца. Каква се заправо помоћ из САД показала?
Руске снаге заузеле су још два насеља у области Луганска – Лоскутовку и Реј-Александровку, јужно од Лисичанска, где је тренутно жариште руске офанзиве у региону, саопштио је је начелник Луганске области Сергиј Гајдај.

Он је навео да украјинске снаге настављају одбрану Северодоњецка и оближних села Золоте и Вовчојровка.

Народна милиција ДНР саопштила је да у последња 24 сата уништила комплетну батерију система “Град”, хаубицу М-777 и ликвидирала више од 20 припадника украјинских снага.

Прочитајте још:  САД желе да отворе други фронт против Русије у Грузији
У граду Рубежно уништен је силос за жито након што је на њега пуцала украјинска артиљерија из правца Лисичанска, јавља репортер Спутњика са лица места. Силос ради од 2020. године и има капацитет 30.000 тона жита.

Градоначелник Горловке Иван Приходко рекао је да су украјинске снаге од 24. фебруара гађале овај град у 4.200 пута, и да је током тих гранатирања погинуло 28 људи. Горловка се налази на 50 километара северно од Доњецка и од 2014. године је под контролом ДНР.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *