Топлотни талас пред Србијом: Прете опасне температуре

0

Foto: Profimedia

У Србији се до 2. јула очекује топлотни талас, објавио је Институт за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” и са тим у вези на свом сајту публиковао и најновију биометеоролошку прогнозу. Како се издваја, веома опасне температуре очекују се 1. и 2. јула у севернобачком и севернобанатском округу, а од 30. јуна до 2. јула и у Београду су прогнозиране опасне појаве.

Са аспекта здравља људи, како се наводи, а по препорукама Светске здравствене организације (СЗО), топлотни талас је појава од најмање три узастопна дана када је максимална дневна температура ваздуха изнад дефинисане критичне вредности.

– У наредних десет дана постоји могућност појаве топлотног таласа на подручју севернобачког и јужнобанатског округа. Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији веома опасне појаве 1. јула на подручју севернобачког, а 2. јула у севернобанатском округу – наводе у Институту “Батут” и додају:

– У категорији опасне појаве биће у периоду од 30. јуна до 2. јула на подручју Београда, у већем делу Војводине, мачванском и браничевском округу, а 1. и 2. јула на територији подунавског и поморавског округа.

Прочитајте још:  Суђење исламистима одговорним за злочине над Србима се претвара у фарсу
Батут додаје да су и у периоду од 23. до 27. јуна важе упозорења на потенцијално опасне појаве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха су 25. и 26. јуна на подручју севернобанатског округа, 25. јуна на подручју јужнобанатског округа, а 27. јуна на подручју Београда, у мачванском и браничевском округу у категорији потенцијално опасне појаве.

По табели коју је “Батут” објавио, у петак се у Србији очекује максимална температура до 30 степена. У суботу ће се скала у термометру пети до 32. подеока, и у два краја биће потенцијално опасно време, у недељу, док се у понедељак очекује максимална 34 степени.

Своју табелу упозорења “Батут” је поделио у четири боје – зелену, жуту, наранџасту и црвену. Све док се табела зелени, време је безбедно по здравље.

– Зона термалног комфора безбедна по здравље. Овај период би требало искористити за обезбеђивање техничких услова и комуникацијских канала – наводи “Батут”.

Прочитајте још:  МАМИ И ТАТИ КРИВИЧНА И КАЗНА ДО 150.000 ДИНАРА? После инцидента и боравка ковид позитивног детета у школи
Ако су поља на табели жута, значи да је у питању потенцијално опасна појава.

– Слаби изгледи за појаву екстремних појава, које би могле значајније да поремете базичну физиолошку равнотежу организма. У овој зони термалног комфора неопходно је предузимање мера превенције, у случају наменског излагања спољашњим микроклиматским условима, попут повишене температуре ваздуха, високог процента релативне влажности ваздуха, смањене брзине струјања ваздуха као и повећаног индекса УВ зрачења.

– Постоји потенцијална опасност од сунчанице и топлотне исцрпљености. Неопходно је одржавање терморегулације уносом довољне количине течности, како пре, тако и у току трајања изложености повишеној амбијенталној температури, не осврћући се на субјективни осећај жеђи, уз избегавање алкохола и превише кафе и шећера. Треба узимати мање, а чешће оброке, и избегавати храну са високим садржајем протеина, а одећа би требало да је од природних тканина велике порозности за ваздух, због олакшаног испаравања зноја и утицаја убрзаног ваздушног струјања у интимној зони – наводи “Батут”.

Прочитајте још:  Зеленски: Сви смо овде, осим Србије!
Наранџаста боја – опасни временски услови

– Временски услови пропраћени израженијим климатским појавама, које би могле да представљају ризик по здравље. Повећана је вероватноћа за наступање различитих манифестација топлотног стреса, нарочито код осетљивих популационих група – мале деца, трудница, старих, хроничних пацијената. Под посебним ризиком су особе са нарушеним интегритетом свих слојева кожног ткива, односно поремећајем механизма евапорације нагомилане топлоте (опекотине).

Сваки појединац, требало би у том периоду да одржава мере личне заштите како би одржавао физиолошки механизам терморегулације:

– Одећа би требало да је направљена од лаганих летњих материјала светле боје, а чија структура допушта пропустљивост ваздуха и омогућава успешније одавање топлоте.

– Редовна рехидрација у току целог дана, невезано за степен физичке активности или осећај жеђи.

– Уколико се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове (прање рубља, тепиха, завеса…) требало би обављати у хладнијој половини дана (јутро, вече).

– Без преке потребе, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор за све време трајања повишене спољне температуре. Уколико је то неизбежно, обезбедити редовну рехидрацију у току боравка на топлом.

– Посебну пажњу треба обратити на одржавање личне хигијене, затим на хигијенске услове у току прања воћа и поврћа као и на саму припрему хране, јер у условима када је организму неопходно беспрекорно функционисање система терморегулације, свака дехидрација, настала као последица алиментарне интоксикације праћене дијарејом, додатно би компликовало здравствено стање особе која је претрпела било које од наведених клиничких манифестација топлотног стреса.

Црвено упозорење – веома опасни временски услови

– А то значи озбиљно одступање микроклиматских и амбијенталних услова од оних у зони термалног комфора, што представља повећану вероватноћу за наступање тежих манифестација топлотног стреса, попут топлотног осипа, топлотног едема, топлотне синкопе, топлотних грчева, исцрпљења и топлотног удара.

Мере превенције су:

– Често мењање чисте и суве одеће, требало би примењивати, како као превентивну меру, тако и у случају већ дијагностикованог топлотног осипа.

– Смањење интензитета физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре

– Редовни унос течности, 1 чаша воде на 20 минута, у устаљеном ритму, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи

– Појава топлотних едема горњих и доњих екстремитета превенира се регуларно обављеном аклиматизацијом на услове повишене спољне температуре ваздуха (промена климатских зона)

– До опоравка долази након боравка у хладнијем окружењу у трајању од 1 – 2 дана.

– На сваку појаву конфузности, несвестице, изразито топле и суве коже потражити хитну лекарску помоћ.

Директно.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *