Турска осујетила нападе пред посету шефа дипломатије Израела

0
ердоган, турској

ердоган(фото:НСПМ)

Премијер Израела Нафтали Бенет је после тога рекао да је захваљујући заједничкој операцији са Турском недавно ухапшено неколико осумњичених оперативаца на турском тлу.

Турске власти су притвориле пет Иранаца осумњичених за планирање напада на Израелце уочи данашње посете министра спољних послова Израела Јаира Лапида, јавили су турски медији.

Прочитајте још:  Западна Европа наставља да испоручује оружје Украјини
Лапид је допутовао у Турску да разговара са турским колегом Мевлутом Чавашоглуом у време када две земље настоје да побољшају односе погоршане због снажне подршке Турске Палестинцима.

Очекивало се да ће Лапид и Чавашоглу разговарати и о недавном упозорењу које је Израел упутио својим грађанима да избегавају путовање у Турску, а ако су већ тамо да се одмах врате, јер би могли бити мета иранских напада.

Упозорење је изазвало гнев у Турској, чија економија умногоме зависи од туризма. Анкара је одговорила саопштењем да је Турска безбедна земља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Турски ток почео да ради: Русија шаље гас новим гасоводом
Премијер Израела Нафтали Бенет је после тога рекао да је захваљујући заједничкој операцији са Турском недавно ухапшено неколико осумњичених оперативаца на турском тлу.

Лист Хуријет известио је данас да су турске власти у среду притвориле пет иранских држављана осумњичених за наводну заверу да убију израелске грађане у Истанбулу.

Полиција је одузела два пиштоља и два пригушивача у потрази по кућама и у хотелима у којима су одсели осумњичени, наведено је у извештају.

Лапид је допутовао у посету Турској у време политичке кризе у Израелу јер је Бенетова крхка, само годину дана стара влада, одлучила прошле недеље да распусти парламент, што води новим изборима на јесен.

На основу договора о ротацији премијера на челу те владе Лапид ће у наредним данима постати в.д. председника владе док не буде образована нова владајућа коалиција.

Прочитајте још:  Трамп тражио допинг тест за Бајдена пре дебате
Такав развој догађаја је продубио политичку кризу у Израелу где је од 2019. године одржано четири циклуса избора, на којима није било јасног победника.

Избори су умногоме били референдум о способности бившег, дугогодишњег премијера Израела Бењамина Нетањахуа да влада када му се суди за корупцију.

Он се нада повратку на власт после нових избора, али испитивања јавног мњења показују да ће, као и раније, резултат бити политички застој.

Турска, суочена с економским тешкоћама покушава, да оконча међународну изолацију нормализацијом односа са неколико земаља на Блиском истоку, укључујући Египат, Уједињене Арапске Емирате и Саудијску Арабију.

Турска и Израел су некада били блиски савезници, али су односи постали напати за време владавине председника Реџепа Тајипа Ердогана који оштро критикује израелску политику према Палестинцима.

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине гранатирале центар Доњецка - има рањених и мртвих
Та земља је прихватила исламски екстремистички Хамас, што је изазвало гнев Израела.

Још 2010. године две земље су повукле своје амбасадоре пошто су израелски командоси упали на турски брод који је носио помоћ појасу Газе, палестинској територији под израелско-египатском блокадом од 2007, када је Хамас силом преузео контролу над њом. У сукобу који је избио погинуло је девет турских активиста.

Израел се извинио за њихову смрт, али су настојања да се две земље у потпуности помире заустављена. Турска је поново повукла свог амбасадора из Тел Авива 2018. године, када су САД признале Јерусалим као главни град Израела. Та земља је узвратила реципрочном мером.

Прочитајте још:  Чиме су нас задужили Израел и Запад?
Од како је председник Израела постао Исак Херцог поново је почело приближавање две земље. Херцог је неколико пута разговарао телефоном са Ердоганом и посетио Турску у марту, као први израелски председник који је то урадио за 14. година.

Чавашоглу је посетио Израел у мају. Била је то прва званична посета јеврејској држави једног турског званичника за 15 година, наводи Танјуг.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *