Берач за пола месеца у малињаку заради просечну плату

0

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Берба малина је у средишту пажње ових дана у ариљском и ивањичком крају, водећем малиногорју Србије. Црвени плодови су веома квалитетни, па ће на тржишта развијених држава ове године из наше земље стизати најбоља светска малина.

Задовољни су и произвођачи јер је откупна цена овог воћа одлична, никад није била боља. Малинари овде кажу да је почетна сада 500 динара за килограм, с тим што се већи оптимисти међу њима надају да би на крају могла и да догура до 800 динара.

Прочитајте још:  Цене некретнина расту: Колико коштају станови по градовима у Србији
Лепу пару од малина имају и многобројни берачи, који су у ивањичке и ариљске малињаке стигли из разних крајева Србије. Овај сезонски посао није лак, на несносној жези треба прегурати дуг дан, али дневнице за брање су веће него претходних година.

Вредном берачу домаћини ове сезоне плаћају 4.000 или 5.000 динара за дан брања, а обезбеђено му је све друго (храна, смештај, освежење). Има, такође, и понуда о плаћању радника по набраном килограму (помиње се износ од 120 динара), а онај коме берба иде од руке може дневно да набере од 50 до 80 килограма. Речју, за пола месеца у малињаку могуће је зарадити просечну нето плату у Србији.

Брање „црвеног злата” у току је у сваком селу око Ивањице, подручју где успева врло квалитетна малина. Тако у оближњим Приликама у пространим малињацима све врви од берача, пристиглих овде издалека. Међу њима је и млади Манул Авдић из Бојника код Лесковца, с великим шеширом на глави и пластичном кофицом уз себе, у коју ставља крупне убране плодове пре него што их наспе у гајбе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Задовољни смо дневницом од 4.000 динара, а имамо и добар смештај и храну, газде су нам добре. Ту сам с мајком, заједно беремо. Нас двоје ћемо за двадесетак дана брања зарадити 160.000 динара – изјавио је Авдић за ивањички портал „Инфо лига”.

Прочитајте још:  Српска опозиција планира нове протесте због 'покрадених избора'
С њима у малињаку је и Десанка Јанићијевић из Крагујевца, која каже да изјутра устају око пола шест и беру до пола осам увече. Раде прилично, уз неколико пауза у току дана, али она је овде ипак задовољна, зато и долази. Берач с качкетом Себо Сејди из Београда друго лето овде ради и прича да му је одлично и да је све обезбеђено. – Није нам баш лако на врућини, али иде некако – додаје он.

Власник овог малињака Лазар Николић истиче да се у овој сезони исплати и давање веће накнаде берачима. – С тим што ми током целе године радимо у малињаку, ту има много тешког посла и разних трошкова, а берба је можда и најлакши део. Ипак, кад су неподношљиве врућине, гледамо да људе поштедимо и зато на средини дана правимо дуже паузе. Тих дана мало раније устајемо, па предвече, док се види, беремо, тако да је ефекат бољи када се на тај начин уради. Ако тераш човека да ради мимо његових могућности, то није ни људски, нити има довољно ефекта. Иначе, берачима обезбеђујемо храну, преноћиште и друго што треба, а тај део кад се сабере, дође нешто мање од дневнице коју им плаћамо. Али кад је овако добра откупна цена малине, исплати се и нама и радницима који беру – закључује Николић.

Б.Пејовић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *