Шмит: “Додик ме звао на свој приватни посед, али то нисам прихватио”

0

Кристијан Шмит (Фото EPA-EFE/HAYOUNG JEON)

“Милорад Додик и ја се познајемо већ  годинама, имам позив да дођем на његово приватно имање. Можда можемо о томе причати касније. Прво ћемо радити, ја сам Немац, па ћемо онда пити ракију,” рекао је Шмит.

“Мој циљ је да након 30 година дејтонске структуре буду  прошлост, а да будуће генерације то раде онако како њима одговара. Тако дуго ми морамо да останемо ту и помогнемо , иако је то понекад неугодно,” рекао је Шмит.

Прочитајте још:  Шта су о ратним дешавањима у Сребреници открили британски досијеи, са којих је скинута ознака тајности?
У интервјуу за БН телевизију, високи представник у БиХ Кристијан Шмит говорио је о актуелним политичким темама у Републици Српској и БиХ, као и о односима са чланом Председништва из РС Милорадом  Додиком.

На питање да ли га поједине политичке структуре још оспоравају, Шмит каже да онима који се баве том темом не треба посвећивати толико пуно пажње.

“Могу само рећи да сам у пуној функцији, да сам наступао у Савету безбедности,  идем у Београд  и тамо ме прихватају Александар Вучић и патријарх. А, када имам благослов Цркве, онда то мора бити то,” истиче Шмит.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додаје да, након што га је чак и Руска Федерација у СБ УН  признала као експерта за БиХ, осећа се “сасвим задовољно, али теме које су у порвом плану, о којима треба да причамо, оне су на другој страни”.

“Милорад Додик и ја се познајемо већ  годинама, имам позив да дођем на његово приватно имање. Можда можемо о томе причати касније. Прво ћемо радити, ја сам Немац, па ћемо онда пити ракију,” рекао је Шмит.

На изричито питање, да ли је Босна и Херцеговина увела санкције Русији, Шмит је каже:

“Ја ту причу не могу да схватим, да се прича преко руског амбасадора у Њујорку, у смислу да се земља оцрни. Ситуација је била таква да, изузимајући Северну Кореју и две-три земље, нико није одбио Резолуцију. Ја мислим да се ради о томе да се води рат против недужних људи. Уколико чак и Србија се тако понаша, онда би сваком овдје требало да буде јасно и да каже” – да, ја схватам то и не желим да се људи убијају, ми желимо мир! А то је био садржај Резолуције и ја у сваком случају подржавам да се она потпише.

Када је реч о односима три конститутивна народа у БиХ, Шмит сматра да је потребно много висе заједничких напора и разговора, како би се превазишли проблем, а много мање гледања у прошлост.

“Моја визија није да међународна заједница намеће решења, то морају бити независни грађани који ће о томе одлучивати. Ми можемо увести стандарде који постоје у ЕУ. Ја бонска овлашћења користим само онда када то није могуће избећи. Мој циљ је да након 30 година дејтонске структуре буду  прошлост, а да будуће генерације то раде онако како њима одговара. Тако дуго ми морамо да останемо ту и помогнемо , иако је то понекад неугодно,” рекао је Шмит.

Говорећи о предстојећим изборима у БиХ, Шмит је, алудирајући на одлуку о финансирању коју је наметнуо, рекао  да ће “у сваком случају  бити избори”.

“Ја нећу рећи кога требате бирати, али желим у првом реду младој генерацији рећи: искористите могућност да учинимо оно што можемо да грађани имају осећај да њихов глас вреди тачно онолико колико је то замишљено. У самој предизборној кампањи бих предложио да се не исцрпљују снаге у међусобној политичкој борби, као борби бикова, већ да понуде одговоре на стварна питања и проблем људи,” поручио је Шмит.

БН ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *