Активисти на кратко успели да зауставе Зиђин да минира планину Старицу код Мајданека!

0

Одборница у Скупштини општини Мајданпек Ирена Барбуловић каже за портал Н1 да су активисти јуче успели да спрече радове на осмом гребену планине Старице које је покушала да спроведе компанија Зиђин. Она додаје да је главни њихов захтев да им се каже које су границе рудника, да ли је област на Старици на којој Зиђин ради продата тој кинеској компанији и да ли имају све дозволе. Наводи да су се обраћали министарству, локалној самоуправи, влади, али ни од кога нису добили никакав одговор.

„Јучерашњи протест је прошао мирно, није било никаквих сукоба, преко 20 активиста је било на планини Старици, у нашем кампу на седмом гребену планине. Kинеска компанија Зиђин је послала још прекјуче тешку механизацију, значи поново је почела са радовима на том осмом гребену, што смо ми спречили тако што смо изашли на гребен, направили блокаду, мало смо и шетали, али смо их блокирали па су камиони стали. У првом маху су позвали МУП, два сата се чекало да стигну, све то време су камиони стајали. Kада су дошли припадници МУП легитимисали су нас, узели нам изјаве, ми смо тражили да нам кажу које су границе рудника, питали смо их зашто не смемо да будемо овде, нема никаквих обележја да је ту рудник, полиција није одговорила, казали су да не знају“, прича Барбуловић за Н1.

Додаје и да су активисти тражили од полиције да легитимише и возаче Зиђина, “да видимо њихове путне налоге, они су казали да немају то право да раде”.

Прочитајте још:  КФОР скинуо заставе Србије са куће Настића у Ибарској Слатини

“Питали смо их зашто су ту, они су рекли да су ту по пријави Зиђина да смо их гађали камењем. Дали смо сви изјаве да то није истина, а то су потврдили и радници обезбеђења Зиђина – да се ништа није десило”, каже одборница из удружења грађана Не дам.

Наводи и да је пауза у радовима трајала око четири, четири и по сата, а онда су “поподне поново довукли механизацију, али су дошли и одређени припадници Зиђина, кинески радници, један од њих течно говори српски, нису нам се представили, али мислим да нису директори, али јесу руководиоци”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Сами су зауставили механизацију, врло лепо смо с њима разговарали, рекли су да имају дозволу, тражили смо папире, али смо рекли да то превасходно тражимо од наших власти да нам дају објашњење, јер сматрамо да је ово власништво Републике Србије и да они не смеју да буду тамо. И они су се чудили да нам нико ништа није рекао”, каже Барбуловић.

Према њеним речима, кинески радници су рекли да ће осми гребен наставити да минирају, “да морају да граде још неких 200 метара дубински због те неке скривене опасности, како је они зову, а да надаље седми и остале гребенове неће да дирају. Ми им искрено не верујемо, али ми немамо ништа против нити њих, нити рударења, рудник мора да ради, само смо у страху да ће нам се тај једини штит од рудника срушити”, забринуто поручује одборница и додаје да су кинески радници рекли да ће све што су активисти рекли пренети својим директорима.

Прочитајте још:  Бруталан шовинистички удар антисрба на Републику Српску

Она каже да је данас на Старици све мирно, нема радова, а упитана шта ће даље чинити активисти, она наводи да је за среду заказана редовна седница СО Мајданпек, на којој ће покушати на дневни ред да ставе питање Старице и минирања.

“Нама је дужност да покушамо кроз скупштину да добијемо одговоре, пошто су међу одборницима и радници Зиђина, а и председник општине је дужан да нам нешто каже, а он ћути све време. Искрено се надамо да ће неко одреаговати, да нам неко каже купили су, имају дозволе”, поручује Барбуловић.

Упитана да ли ће се повући ако се испостави да је Зиђин купио ту област и да има потребне дозволе, она каже да у том случају немају право да се буне на овај начин.

Упозорава и да људи шетају Старицом, “а притом они изводе радове, то је ненормално, прво из безбедносних разлога. Ако они скину те гребене са целе старице, ми ћемо удисати ненормалну прашину. Kо није био и ко није видео, он не зна шта је то – немогуће је дисати”.

Истичући да никада рудник није био у подножју Старице, а камоли на самој планини, она каже да су осми гребен готово срушили, “али да не иду даље, јер ако оду, онда овде нема живота”.

“Зовемо се Не дам, Не дам реке, Не дам шуму, Не дамо старицу, али видећемо колико ћемо можи да издржимо, компанија (Зиђин) је велика”, поручује Барбуловић.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *