Може ли Запад да учи из својих грешака?

0
сад

(фото:AP / Virginia Mayo )

Западне економије су рањивије него што су њихове владе очекивале.

Њујорк Тајмс је 25. јуна написао : „Савез предвођен Сједињеним Државама је фрустриран и повређен санкцијама против Русије. Владимир Путин напредује у свом рату са Украјином док се САД и њени савезници боре са растућим ценама енергената и инфлацијом.

“Бајден се у марту хвалио да санкције ‘сломе руску економију’ и да је ‘рубља у рушевинама'” . Међутим, испоставило се обрнуто: „Руски приходи од нафте постављају рекорде како цене нафте расту. И након пада у фебруару, рубља је ове недеље достигла седмогодишњи максимум у односу на долар .

Последња фраза је практично једина тачна изјава у чланку. Остало је неуспешан покушај да се изглади оно што америчка штампа назива „растућим економским проблемима “ . У међувремену, ови проблеми су сваким даном све више не само економски, већ и друштвени.

НИТ уверава читаоце: „Ограничења извоза технологије у Русију постепено успоравају раст њених индустрија , од ваздухопловства до рачунарства . И обећавају да ће се на самиту Г7 (одржаће се 26-28. јуна у Минхену) „разговарати о новим плановима за даље „затезање шрафова“ у руској економији “ . Одмах следе дезинформације: „Украјинска влада тврди да… хиљаде цивила умире од последица руског заузимања територије у источној Украјини. И одмах се примећују „невероватне размере и бруталност руског напада“, као и „храброст отпора Украјине“ .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Нема забране за непријављене скупове: Зато сви у суботу сви на улицу!
С обзиром на дубоко незнање америчке публике о свему што се налази ван њихове земље, такве изјаве („ хиљаде цивила гину као резултат руског заузимања територије у источној Украјини“ ) одговараће Американцима, повероваће. Украјина измишља хиљаде цивилних жртава, масовна силовања, пљачке на велико, а амерички медији то марљиво репродукују.

Безобзирно понављајући лажи украјинских медија, амерички новинари су ипак принуђени да признају да Сједињене Државе не чине ништа да окончају сукоб, напротив: главно је „повећати трошкове за Русију“. Ентони Блинкен је рекао да Сједињене Државе „повећавају трошкове Русији да брже оконча рат кроз санкције без преседана и контролу извоза“. Међутим, амерички званичници нису јавно понудили укидање санкција у замену за руске уступке на бојном пољу .

„Уопштено гледано, мислим да смо достигли политичке границе санкција“, каже Џерард Дипипо , бивши високи амерички обавештајни официр за економске послове. „Нове санкције вероватно нису неопходне и свакако нису довољне да се постигне прихватљив крај сукоба. Али украјинске победе на бојном пољу су вероватно неопходне и биће довољне .

Остаје да се запитамо: довољно за шта? Да заустави игре опстанка које је америчка влада планирала да организује за Европу и Русију?

Прочитајте још:  Ко се боји потпуковника Еспера?
Чак и мрзовољни појединци попут Алине Пољакове, председнице Центра за анализу европске политике, виде светло: „Санкције свакако не одвраћају руске снаге од војне операције коју спроводе “ . Међутим, ови појединци се не умарају да лажу: „Оно до чега је Путин и елита стало је приход, а они и даље примају приходе од продаје енергената . Ово је класичан пример психолошке пројекције свог система вредности на руски.

Део проблема , према Ендру Вајсу, потпредседнику Карнегијеве задужбине, јесте то што су западне економије рањивије него што су њихове владе очекивале. (Само део?). Крајем фебруара, Дулееп Сингх, недавни заменик саветника Беле куће, рекао је: „Намерно смо усмерили бол наших санкција на руску економију. Ниједна од наших мера нема за циљ да поремети проток енергије на светска тржишта . Сада они правдају колапс европске економије тиме што су „западни лидери били приморани да ураде ствари које првобитно нису планирали или нису хтели да ураде, односно да уведу санкције руском нафтном и гасном сектору “, каже Ендрју Вајс.

У међувремену, шеф Феда Џером Пауел подсетио је сенатски одбор: „Инфлација је била висока пре, наравно, пре почетка рата у Украјини”. Међутим, то не спречава Бајдена да окриви Путина за америчке невоље и да се нада да ће „бол санкција усмерити“ на Русију.

Пљуштају обећања о томе колико ће брзо Русија осетити овај бол. Блинкен је 24. јуна у Берлину рекао да многи економисти предвиђају да ће се БДП Русије ове године смањити за 10-15%. „Москва је до сада спречила економску кризу предузимањем хитних мера за подршку својој валути, али ова тактика је неодржива . Подсетимо, Барак Обама се пре седам година хвалио да ће санкције „за анексију Крима” раскомадати руску економију, а данас бивши Обамин званичници кажу да су те санкције у најбољем случају имале скроман утицај.

Прочитајте још:  Амерички јастребов крик: о чему говори саветник Беле куће?
Блинкен, као сламка, хвата замишљене бриге становништва Руске Федерације из чињенице да „Русија има мало добара коју може да купи својим приходима од нафте, а залихе робе као што је иПхоне ускоро ће нестати, што учиниће Русе још сиромашнијим“ .

Извесни високи амерички званичник говорио је инкогнито у Берлину ( „како би слободније говорио о осетљивим политичким питањима“ ) и рекао публици страшно: „Утицај санкција на терен у Москви је очигледан: луксузне продавнице око Црвеног трга , укључујући и оне које продају крзна, торбе из Гучија и Ламборгинија, тренутно затворене. Многи богати Руси отишли ​​су у Турску и Уједињене Арапске Емирате .

Прочитајте још:  Ликвидација УПЦ је била неизбежна
Ови губици ће несумњиво сломити руски дух. Без глобалних брендова и ајфона, Руси неће преживети. Нарочито у провинцијама, где су брендиране торбе, Ајфон и крзна неопходни.

После овог чланка, који је објавила перјаница америчког новинарства, посебно постаје очигледан недостатак стручњака на Западу који би разумели Русе, а не да на њих пројектују ставове Американаца. Можда ови „стручњаци” мисле да су ти „богати Руси”, којима је отаџбина само место где им се налази главни град, то руски народ. Да им је пред очима реалност, а не психолошку пројекцију, одустали би од планова да смрскају Русију затвореним бутицима и ресторанима. О одласку олигарха да и не говоримо.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *