На удару нафтне платформе у Црном мору

0

(фото: РТ)

Украјинска војска је напустила Северодоњецк. Руске снаге су ушле и у Лисичанск, борбе се воде унутар града, тврде руски извори. Експлозије јутрос одјекивале Кијевом. Москва тврди да су гађани центри за обуку украјинске војске у Чернигову, Житомиру и Лавову.

Нафтне платформе руске компаније “Черноморњефтгаз” у Црном мору поново су се нашле на удару украјинских граната, изјавио је портпарол службе за ванредне ситуације Kрима.

Прочитајте још:  Шредер: Свако ко мисли да може да примора Русију на нешто помоћу санкција – греши
Како је наведено, био је то нови напад украјинских трупа, али нико није повређен, преноси Тас.

Сличан напад украјинских снага догодио се и прошлог понедељка, а лидер Kрима Сергеј Аксјонов тим поводом објавио је на свом Телеграм каналу да је више од 90 особа евакуисано са платформи “Черноморњефтегаза”, док 15 војника брине о безбедности.

Непосредно након првог напада прошлог понедељка руска сенаторка са Kрима Олга Kовитиди упозорила је да је напад украјинских снага на црноморске гасне и нафтне платформе могао да изазове велику катастрофу и да нанесе штету Одеси.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Украјинске снаге веома добро знају да се платформе налазе само 71 километар изван Одесе”, рекла је сенаторка Kовитиди и оценила да је напад на гасно поље чин “ван сваке логике” којим се угрожавају животи становника Одесе.

Савезничке снаге Русије и ЛНР су преузеле контролу над рудником и једном од фабрика у Лисичанску. Из фабрике “Азот” евакуисано још 250 људи.

“Многи људи су јуче евакуисани. Око 200 цивила. Данас је евакуисано око 250 људи, а биће их још. Ми их прво одведемо на безбедну локацију одакле их људи из надлежног министарства за ванредне ситуације воде у Старобелск”, наводи се у саопштењу које преноси Тас.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: Украјинска војска заузела борбене положаје у у школама у Одеси
Наглашава се да међу евакуисанима има много деце која су четири месеца провела у подрумима фабрике Азот, без дневне светлости.

Руске снаге су одбиле нови напад на Змијско острво. Протиче 123. дан сукоба.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *