Небојша Стефановић: Србија остаје војно неутрална и стратешки опредељена за пуноправно чланство у ЕУ

0

Небојша Стефановић, Фото: Профимеда.рс

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је данас да када се определите за војну неутралност, независност и да сами доносите своје одлуке, увек се то некоме неће свиђати, али да како је навео „наш посао није да се допадамо некоме, већ да чувамо Србију и интересе нашег народа“.

Обраћајући се полазницима 11. класе Високих студија безбедности и одбране и 65. класе Генералштабног усавршавања, министар је подсетио да се глобална политичка и безбедносна ситуација мења брже него икада и да у свету, па готове све актуелне теме постају од великог значаја и за одбрану.

„Глобално промене, од миграција, климатских промена до неједнакости у социјалном смислу, свакако ће и убудуће бити значајан фактор који ће утицати на расподелу ресурса“, навео је Стефановић.

Прочитајте још:  Како је лидер босанских Срба у Москви одиграо улогу „свадбеног европског председника“
Министар одбране је поновио да је стратешко спољнополитичко опредељење Србије пуноправно чланство у ЕУ.

„Она се, тренутно, суочава са низом безбедносних претњи и свесни смо да није на сваку од тих претњи увек адекватно одговарала, почев од мигрантске кризе, преко кризе изазване ковид вирусом до наравно сукоба између Руске Федерације и Украјине. Свака од тих великих криза откривала је одређене пукотине у одговору које је Европска унија као целина давала, где су, фактички, државе чланице имале другачије погледе и неретко се различитим интензитетом опредељивале да ти одговори буду онакви какве предлаже сама Европска унија“, рекао је министар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Немачки посланик охрабрује Србе: Останите доследни, Косово је Србија
Као стратешку предност Србије издвојио је одбрамбену индустрију која има довољан ресурс да адекватно модернизује, ремонтује, опреми, произведе све оно што је потребно да ниво способности Војске Србије буде на завидном нивоу.

Када је реч о регионалним питањима, Стефановић је констатовао да је опредељеност свих држава региона за пут евроинтеграција отворила простор за нове облике сарадње, попут „Отвореног Балкана“.

Како је наведено у саопштењу, он је истакао да је наша земља војно неутрална и да то подразумева да Србија неће ни данас, нити у будућности улазити у војне савезе са другима, али да то не искључује сарадњу, нити значи политичку неутралност.

Бета

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *