Постигнут договор са Турском – Шведској и Финској отворен пут ка чланству у НАТО

0

(фото:Телеграм)

Фински председник Саули Нинисте објавио је да су се Хелсинки и Стокхолм решили несугласице са Анкаром чиме је отворен пут за пријем две скандинавске земље у НАТО.

Прочитајте још:  Путин: Запад је преварио најсиромашније земље - узео украјинско жито за себе
Саули Нинисте огласио се након састанка три стране у Мадриду уочи почетка самита НАТО, јавио је фински лист Хелсингин саномат.

“Имали смо детаљан састанак са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и шведском премијерком Магдаленом Андерсон, уз подршку генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга”, навео је у свом саопштењу Нинисте.

“Као резултат тог састанка, наши министри спољних послова потписали су Меморандум о разумевању између наших земаља којим се потврђује подршка Турске позивању Финске и Шведске да се придруже НАТО-у на овонедељном самиту у Мадриду”, истиче се у саопштењу финског председника.

Прочитајте још:  Србија објашњава зашто подржавају Русију, а не НАТО
Додаје се да ће се конкретни кораци приступање Финске и Шведске НАТО-у договорити међу НАТО савезницима у наредна два дана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Анкара је блокирала пријем Хелсинкија и Стокхолма у Алијансу пре свега због њиховог става према Радничкој партији Курдистана коју турске власти сматрају терористичком организацијом.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *