Макрон одбио да прогласи Русију „спонзором тероризма”

0
МАКРОН

Емануел Макрон (Фото: REUTERS/Ints Kalnins)

Ракетирање тржног центра у Кременчуку француски председник је назвао „ратним злочином” али није прихватио позиве из Кијева да се Москва етикетира.

Ватрогасци и војници јуче су наставили потрагу за преживелима у рушевинама тржног центра у граду Кременчуку, југоисточно од Кијева, након што је у руском ракетном удару убијено најмање 18 људи, а 59 повређено.  Према речима украјинског председника Володимира Зеленског, у прометном центру је у моменту удара било најмање хиљаду људи, али су многи успели да изађу. Канцеларија државног тужиоца Украјине је саопштила да је више од 40 особа пријављено као нестало.

„Ово није случајан погодак, ово је прорачунати руски удар тачно на овај тржни центар”, рекао је Зеленски уз оцену да је „руска држава постала највећа терористичка организација у свету”.

Прочитајте још:  ЕУ забранила пружање крипто услуга Русима
Јуче се огласило и руско Министарство одбране саопштивши да су Ваздушно-космичке снаге Русије у Кременчуку у понедељак уништиле складиште наоружања и муниције, а да је „детонација муниције изазвала пожар у оближњем тржном центру који није радио”.

Наводи се, преносе РИА Новости, да је високопрецизним оружјем из ваздуха извршен удар на хангаре са оружјем и муницијом добијеним из Сједињених Држава и европских земаља, у области Кременчушке фабрике друмских возила и да су погођени наоружање и муниција западне производње намењени за даље слање украјинским трупама у Донбасу. Како се објашњава, детонација ускладиштене муниције изазвала је пожар у „нефункционалном тржном центру” који се налази у близини фабрике.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ракетирање тржног центра француски председник Емануел Макрон назвао је „ратним злочином” и најавио да ће Француска подржавати Украјину колико год буде било потребно. „Русија не може и не сме да победи у овом рату”, поручио је Макрон на завршници самита Г7 у Немачкој.

Међутим, Макрон је одбио позиве украјинских лидера да се Русија етикетира као „државни спонзор тероризма”, рекавши да Француска не одобрава коришћење таквих метода. „Што се тиче назива спонзора тероризма, желим да ово буде јасно. Француска не одобрава коришћење таквих метода, јер смо увек тежили да прибегнемо судским путевима”, поручио је француски председник на конференцији за новинаре после самита Г7.

Прочитајте још:  Русија: И Београд има своју пету колону
Немачки канцелар Олаф Шолц је на истом скупу поручио да ће западне санкције Русији престати тек када руски председник Владимир Путин прихвати да његови планови у Украјини неће успети. „Све санкције које смо увели због Крима и даље су ту. Све санкције које смо увели због побуне у Донбасу коју је покренула Русија, и даље су ту. Исто ће важити и за одлуке донете сада, које су много строже”, поручио је немачки канцелар, преноси Ројтерс.

Он је поновио да земље Г7 „заједно стоје у њиховој подршци Украјини”. „Слажемо се да председник Путин не сме да победи у овом рату, и ми ћемо наставити да подржавамо и да повећавамо цену за председника Путина, економски и политички”, казао је Шолц, преноси „Гардијан”.

Прочитајте још:  Молдавске власти оптужиле су Украјину за кризу са горивом
Шолц сматра да је поред пружања хуманитарне и војне подршке потребно да се обезбеди и додатни новац за дугорочну обнову Украјине. „Потребан нам је план. Ово треба добро испланирати и добро развити”, рекао је немачки канцелар.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон рекао је да лидери Групе седам најразвијенијих земаља света раде на проналажењу начина да дозволе Украјини да извози своје жито. „Кључна порука коју свет треба да чује је да западне санкције не спречавају да жито напусти Украјину, то ради руски председник Владимир Путин”, поручио је Џонсон, преноси Би-Би-Си.

Прочитајте још:  Експерт: мировни споразум између Русије и Украјине биће само примирје пред озбиљнију борбу
Како је оценио, све док Путин држи жито „као таоца”, биће веома тешко.

Како је јуче рекао портпарол Кремља, Дмитриј Песков, Украјина може да прекине ратна дејства „до краја дана, потребно је само да војска положи оружје и да се испуне услови Москве”.

„Украјинска страна може све прекинути до краја дана, потребно је само да нареди екстремистичким јединицама да се предају, да војска положи оружје и да се испуне услови Русије. Све може бити завршено за 24 часа. Остало је до украјинског председника”, рекао је Песков коментаришући изјаву Володимира Зеленског да планирају да заврше конфликт у Украјини до зиме.

Прочитајте још:  Кличко: Кијев без струје и грејања
Песков је истакао да специјална војна операција у Украјини иде по плану и да се постижу објављени циљеви те да Русија нема оквиран рок до када ће она бити завршена.

Генералштаб Украјине је јуче саопштио да руске снаге нападају у правцу Лисичанск, посебно јужно предграђе и рафинерију нафте. Наведено је да су руске трупе, осим минобацачима и топовима, извеле и ваздушне ударе у рејонима појединих насеља. Додаје се да руске снаге изводе нападе и на правцу Харкова и Славјанска, а да су главни напори усмерени на наставак офанзиве у правцу Изјум – Славјанск.

Русију не интересује да ли ће Зеленски доћи на самит Г20

Прочитајте још:  Како је Амнести интернешенел деловао као... „пропагандни гласноговорник Путиновог режима“
Русију не интересује да ли ће председник Украјине Володимир Зеленски присуствовати „на маргинама” самита Г20 у Индонезији, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Сваки пут земља-домаћин позове неке представнике који нису чланови Г20. Сада се без Зеленског нигде не може, они су тако наметљиви, досадни. Очигледно има слободног времена између добијања команди из Вашингтона и зато је вољан да се уклопи у сваки формат и да нешто каже са сузама у очима. Али нас неће много интересовати да ли је он тамо негде са стране на самиту на Балију или није. Увек поштујемо поступке земље-домаћина Г20”, рекао је Лавров, преноси Спутњик.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *