(фото:ФСК.РУ)

Лидери најмоћнијих држава постигли договор о новим санкцијама против Москве и најавили надметање с кинеским пројектом „Појас и пут”.

Лидери седам најразвијенијих држава Запада (САД, Велика Британија, Канада, Француска, Немачка, Италија и Јапан, уз присуство највиших представника ЕУ), истакли су јуче на самиту у баварским Алпима одлучност да уз Украјину остану „до краја”. Г-7 је истовремено исказао спремност да надаље заоштре односе с Русијом и Кином најавом нових санкција против Москве и нацртом пројекта који је такмац кинеском мегаинфраструктурном пројекту „Појас и пут”.

Чланице Г-7 ће се „ускладити и проширити санкције како би додатно ограничиле приступ Русије кључним индустријским инпутима, услугама и технологији”, наводи се у саопштењу са самита у замку „Шлос Елмау”, пренео је лондонски „Фајненшел тајмс”.

Прочитајте још:  У Швајцарској служена римокатоличка миса у дугиним бојама
Најављена нова рунда санкција има, с једне стране, за циљ да спречи руски увоз кључних технологија за њену војну индустрију, а с друге да казни Русе одговорне за „ратне злочине у Украјини”, као и оне који подбадају „глобалну неизвесност у снабдевању храном” и „краду и извозе украјинско жито”.

Чланице Г-7 су јуче најавиле да стоје непоколебљиво уз Украјину у петомесечном сукобу с Русијом, који би, према неким најавама, могао да потраје и догодине, јавио је „Волстрит џорнал”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Осветољубиви кловн, или "Хајде да причамо о процентима ..."
Г-7 истиче своју „непоколебљиву посвећеност у подршци влади и народу Украјине” и поручују „уз Украјину стојимо колико год буде било потребно”.

На самиту су осудили руску „неоправдану употребу реторике о нуклеарном оружју”. При томе су скренули пажњу да Украјина мора да донесе одлуку о свом будућем мировном решењу „слободно, без спољних притисака или утицаја”, известиле су агенције, без навода о којим притисцима и утицајима би могло бити речи.

Чланице Г-7 су истовремено истакле и забринутост због најаве Русије да би могла да пребаци ракете с нуклеарним потенцијалом у Белорусију и најавиле даље ангажовање на прибављању неопходне војне и одбрамбене опреме Кијеву.

„Г-7 је спремна да постигне споразуме са заинтересованим земљама и Украјином о привржености одрживој безбедности”, уз поруку Москви да „сместа врати” украјинске држављане који су силом одведени у Русију без њиховог пристанка.

Лидери окупљени у замку „Шлос Елмау” обавезали су се међусобно да обезбеде „сигурне коридоре” за украјинске држављане и поједностављење визних и имиграционих процедура. Русија мора, поручили су јуче лидери Г-7, да прекине нападе на пољопривредну инфраструктуру и престане да блокира морске руте. Ове поруке су уследиле након јучерашњег видео-обраћања украјинског председника Володимира Зеленског лидерима Г-7. У обраћању које није било јавно Зеленски је затражио од Г-7 испоруку противваздушних одбрамбених система, комплетну забрану промета руског гаса и нафте, као и безбедоносне гаранције, пренео је АП изјаву неименованог европског званичника. Зеленски је истовремено апеловао и за помоћ Запада у организовању извоза жита из Украјине, као и средства за обнову те земље.

У међувремену, Г-7 је јуче објавила прве детаље плана „Партнерство за глобалну инфраструктуру и инвестиције”, који би требало да буде противтежа кинеском пројекту „Појас и пут”, који је од покретања, 2013. године, заживео различитим подухватима у више од 100 држава. У међувремену, државе чланице Г-7 просечно усмеравају 0,32 одсто националног БДП-а за развојну подршку у иностранству, тј. мање од половине (0,7 одсто), колико су се раније обавезале, пренео је јуче Ројтерс.

Према најави из замка „Шлос Елмау” чланице Г-7 ће у следећих пет година у више од 100 земаља света предложити пројекте вредне збирно око 600 милиона долара (ЕУ ће приложити око 300 милиона долара, САД 200 милиона долара…). Развој соларних панела у Анголи у оквиру америчке иницијативе „Сунчана Африка”, техничка подршка Институту „Пастер” у Сенегалу ради евентуалне производње вакцине против короне… само су неки од првих пројеката у оквиру „Партнерства за глобалну инфраструктуру и инвестиције”, скренули су пажњу амерички званичници у „Шлос Елмау”.

Тања Вујић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *