Рубља на најјачем нивоу према долару од 2015. године

0

(фото:Владимир Трефилов/РИА НОВОСТИ)

Руска рубља је ојачала данас према долару достигавши највиши ниво у последњих седам година од близу 50 рубаља за долар. Рубља је ове године постала најуспешнија валута на свету на новчаним берзама, подржана мерама – попут забране руским домаћинствима да повлаче девизну штедњу из банака – које су предузете за заштиту руског финансијског система од западних санкција уведених после отпочињања војне акције Москве у Украјину 24. фебруара.

Рубља је порасла према долару за више од 3,0 одсто на 50,22 рубље за долар на Московској берзи на трговању до 7:24 часова по средњоевропском времену, а претходно је достигала курс од 50,01, пренео је Танјуг. Руска валута је, такође, ојачала у односу на евро за 3,0 процента на 52,89, први пут од априла 2015. Пре почетка руске војне операције у Украјини, рубља се трговала на нивоу од око 80 рубаља за долар и 90 рубаља за евро. Рубља се тада трговала у слободном режиму, без подршке мера контроле капитала, и трпела је притисак због страха од санкција.

Јака рубља смањује приходе Русије од извоза робе за доларе и евре, а потпредседник владе Андреј Белоусов је овог месеца рекао да би индустрији погодовало ако би њен курс пао на измђу 70 и 80 рубаља за долар.

БОНУС ВИДЕО:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *