ОПЕК одбацио апеле Г7 да додатно повећа производњу нафте

0
нафта, нафте

нафта(Фото: © AP Photo / Hussein Malla)

Удружење 23 државе, водећих светских произвођача нафте, ( без САД) ОПЕК плус, предвођено Саудијском Арабијом и Русијом, одбацило је јуче недавне апеле лидера Г7, нарочито шефа Јелисејске палате Емануела Макрона, да на лето, у јеку раста цена барела, још додатно повећају производњу нафте. На ту вест, берзе су јуче снизиле цену барела („брент” око 115, 4 долара, лака тексаска нафта око 108 долара).

У четири језгровита параграфа званичног саопштења, ОПЕК плус потврдио је своју одлуку донету почетком овог месеца о збирном повећању производње нафте у висини од 648.000 барела дневно. Како ће ОПЕК плус испунити то обећање, посебно након недавних извештаја да бројне чланице те групације муку муче са испуњењем интерних квота, док водећи актери ОПЕК-а пумпају нафту максималним капацитетима, остаје да се види.

Прочитајте још:  Г7: Земље Западног Балкана да уведу санкције Русији
Француски председник Макрон је иначе лидерима Г7 окупљеним у Баварској ове седмице, открио да је у разговору са највишим представницима Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата сазнао да Ријад и Абу Даби већ сада испоручују нафту „ скоро до краја својих могућности”.

Суочене са приметним знацима првих несташица нафте у јеку летње сезоне на Северној хемисфери, берзе јуче нису могле да докуче одакле да се надају повећаном приливу барела током јула и августа. Ако санкције Русији, кључном светском извознику нафте, буду додатно појачане, одакле би могли стићи „ тражени барели”. Берзе тим поводом немају известан одговор. Укидање санкција Венецуели и Ирану делује на дугом штапу. Нови пребачај производње америчких произвођача нафте из уљаних шкриљаца не делује изгледан овог лета.

Да ли нафтни произвођачи изван ОПЕК-а, попут Бразила и Канаде, могу надокнадити мањак санкцијама „стопиране” руске нафте и  изненада оскудних нафтних производних капацитета Ријада и Абу Дабија? Светско тржиште нафте овог лета, указује „Блумберг”, улази у сезону лутања услед противречних привредних сигнала о могућој рецесији и паду тражње на Западу, геополитичких надгорњавања поводом сукоба у Украјини.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Помпео: Америка не жели рат с Ираном
Да невоље берзе у процени даљег, и евентуално стабилнијег  снабдевања светског тржишта нафтом буду веће, ОПЕК плус  у свом најновијем саопштењу, ниједном речју није наговестио своје намере о даљој производњи од 1. септембра, када иначе истиче њихов текући договор о постепеном додавању барела светском тржишту, ради сузбијања поремећаја изазваних пандемијом короне.

Иначе, колико почетком овог месеца, ОПЕК плус, одлучио је да подигне производњу нафте за 648.000 барела дневно. Западним посматрачима, та одлука деловала је као уважавање вишемесечних апела (и притисака) водећих западних потрошача ОПЕК-у плус да обилатије одврну нафтне славине како би оборили силовити раст цене нафте од почетка ове године. Јер, ОПЕК-ова одлука о „плус 648.000 барела дневно” представљала је осетно одступање од месечне квоте постепеног додавања нафте тржишту од 432.000 барела дневно успостављене маја 2020. Тај договор имао је од почетка орочен рок важења који истиче крајем августа ове године.

Колико ће јучерашња одлука ОПЕК-а плус да се оглуши о захтеве Запада и дода више нафте светском тржишту утицати на исход најављене јулске посете америчког председника Џозефа Бајдена Саудијској Арабији, делује неизвесно. Цена галона бензина у САД извесно се креће ка астрономској вредности од шест долара, што Америку готово сигурно води врло брзо у рецесију, проценио је јуче „ Волстрит џорнал”. Шеф Беле куће је недавно истакао да Вашингтон у овом тренутку нема начина да брзо заустави раст цена бензина и хране у САД. Вашингтон разматра мере за случај да барел ускоро достигне цену и од 200 долара, известио је ове седмице Си- Ен-Ен.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *