Како власт приморава Србе да напусте Србију: Сви који се до петка не пријаве за рад у Словачкој, технолошки вишак!

1

Крагујeвачки "Фијат" (Фото: ЕПА)

Око 1.000 Фијатових радника у Крагујевцу до петка, 8. јула могу да се пријаве за једну од две опције рада у Словачкој, а запослени који не прихвате ову понуду послодавца биће технолошки вишак.У Самосталном синдикату фабрике Фијат Крајслер аутомобили Србија (ФЦА) кажу да је послодавац поред опције за „континуирани рад” у трајању од 24 месеца понудио и другу варијанту „три плус један” и продужио пријављивање до 8. јула.

Председник Самосталног синдиката ФЦА Саша Ђорђевић рекао је да су прошле седмице за 492 радника исплаћене отпремнине по основу технолошког вишка у износу од 790 евра по години радног стажа у Фијатовој фабрици. Подсетио је да је раније саопштено из компаније ФЦА да 500 радника сигурно остаје у фабрици и у периоду до почетка производње електричног возила 2024. године.

Ђорђевић је навео да остаје да се за још око 1.000 радника до петка утврди статус, да ли ће отићи на рад у Словачку или се наћи на списку за технолошки вишак, пренела је Бета. Ђорђевић није хтео да процењује да ли ће пријављивање за рад у Словачкој бити прихватљивије радницима после понуде нове опције „три плус један”, коју је синдикат раније тражио.

„Много је времена прошло, агонија предуго траје…У међувремену је понуђена и виша отпремнина. Клима је таква да велики број радника хоће да напусти фабрику. Међу њима има и радника који спадају у заштићене категорије за које смо се у преговорима залагали да буду изузети из социјалног програма”, казао је Ђорђевић. Рекао је да синдикат и даље нема информације послодавца колико се радника до сада пријавило за рад у Словачкој, а није им познат ни термин почетка рада у тамошњој Стелантисовој фабрици аутомобила.

Прочитајте још:  ОХР признао да БиХ нема високог представника

За раднике се, како сазнаје, израђују пасоши по „убрзаној процедури”. Ђорђевић је поновио да ће на другачији начин бити исплаћен бонус за раднике који прихвате да буду ангажовани у Словачкој три месеца, па један месец да буду код куће, и тако би било у периоду од две године. „Бонус им неће бити исплаћен одједном и пре поласка, него парцијално, добијаће око 450 евра месечно, поред зараде од 800 евра месечно”, рекао је Ђорђевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовом речима, ФЦА покрива трошкове једног одласка и повратка кући, док ће држава за раднике обезбедити вредносне ваучере за реализацију посета.

Ђорђевић није могао да каже колика је вредност тог ваучера. Њему је, како је рекао, познато да има случајева радника којима су по основу технолошког вишка исплаћене отпремнине и поред тога што су се пријавили за рад у Словачкој.

„Њима су рекли из компаније да су слабо оцењени, при чему ми не знамо какви су критеријуми за оцењивање, што треба да буде транспарентно. Они су тражили да им се покаже оцењивање, што послодавац није учинио. Један од радника каже, на пример, да није имао ни дан боловања”, рекао је Ђорђевић.

Један од тих радника, навео је Ђорђевић,  од самог почетка изјашњавања није имао дилему око одласка у Словачку на рад. У Председништву Србије сутра ће бити одржан састанак око техничких детаља раније постигнутог договора о социјалном програму за Фијатове раднике, додао је Ђорђевић.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Како власт приморава Србе да напусте Србију: Сви који се до петка не пријаве за рад у Словачкој, технолошки вишак!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *