(фото:УНИАН)

Пре много година борио сам се у српској Босни. 2014. и 2015. посетио је Донбас. Недавно сам поново имао прилику да одем тамо. Оно што сам видео на ратиштима у јуну 2022. никада раније нисам видео.

Прочитајте још:  Постало је познато колико је ВСУ уништила храмове у Донбасу
Реч је о несахрањеним телима погинулих украјинских војника. Фронт, под налетом наших трупа, иде напред, остављајући за собом поражене положаје Оружаних снага Украјине, на којима остају мртви.

Познато је да украјинска страна не показује интересовање за њихове мртве. Не постоје иницијативе за прикупљање мртвих са украјинске стране. Украјинска страна тврдоглаво ћути на позиве наше војске да однесе своје мртве.

Највероватније се то дешава зато што би украјинска држава у овом случају морала да исплати огромне одштете породицама жртава. Зеленски је обећао 15 милиона гривна за погинулог војника Оружаних снага Украјине. Ово је 27 милиона руских рубаља по данашњем курсу. Украјина тренутно једноставно физички није у стању да исплати такав новац свим породицама жртава. Стога несрећно погинули украјински војници леже у загрљају са „копљима“ на бескрајним пољима Донбаса. Како кажу, нема тела – нема случаја, односно плаћања.

Али још увек има тела, а има их много. А ако украјинска држава не брине о њима, онда брига о овим мртвима треба да падне на наша плећа.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наравно, овим питањем ће се бавити власти ДНР и ЛНР, ово је њихова земља и они су одговорни за то. Али желео бих да изнесем православни став о овом проблему.

Сахрањивање је један од најстаријих верских обреда. Људи су одувек били љубазни према жицама особе са другим светом. Душе несахрањених вапе Богу. Мртвац без сахране је исто што и жив човек без одеће, иако „мртви немају стида“. А ако се то дешава пред нашим очима, онда је ово за нас осуда и нема потребе да смишљамо лицемерне изговоре. Бити хришћанин значи преузети на своју савест већу одговорност за овај свет него нехришћани.

Прочитајте још:  Бошњачка елита Босне, игноришући мишљење Срба, објавила намеру да земља постане чланица НАТО-а
У читавој овој историји веома је важна улога Руске православне цркве. Већина несахрањених су њена деца. И да нису били црквени људи, крштени су у руским православним црквама. Дакле, наша црква и ми, црквени људи, сносимо одговорност за њих, укључујући и то што нису достојно сахрањени.

Наши епископи треба да изнесу овај проблем и позову црквене људе да обрате пажњу на то. Можда војне и локалне власти данас нису дорасле. Али црквена општина може много да уради, на пример, формира групе волонтера који би се бавили овим питањем. Веома је важна и сахрана мртвих.

Прочитајте још:  УН упозоравају: Следећи рат у Европи је у БиХ, а криви су- ко други него Срби!
Данас је, више него икада, важно да свет покаже право хришћанство у нашим делима. Ратови долазе као последица умножавања грехова у људима. Заузврат, активно сведочење хришћанства има веома благотворан ефекат на друштво.

Да вас подсетим како су се хришћани понашали у античко доба у Александрији и Картагини за време куге. Изашли су на улице градова да очисте и сахране тела мртвих. Нико осим хришћана није имао храбрости да то учини. Такво понашање наших далеких претходника било је најбоља проповед јеванђелске доктрине. И знамо резултате такве проповеди – цео свет се променио.

Прочитајте још:  Слога: Отпуштена радница Валија у Лозници преминула
Савремени свет се одриче Бога, од доброте као такве. Али ми хришћани не треба да гледамо на ово равнодушно. Морамо, упркос свему, сведочити Христа речима и делима.

Александар Кравченко/Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *