Италијани страхују да ће бити рестрикција воде за пиће, иду у продавнице да би се расхладили

0
воде

(Фото Пиксабеј)

Екстремно велике врућине уз недостатак падавина погодиле су Италију, не само последњих дана него и последњих месеци. Зато је у тој земљи проглашено ванредно стање које доноси низ одредби везаних за употребу воде, пише РТС.

Италија је већ месецима погођена екстремним врућинама и сушама и то више нису изоловани случајеви. Афрички антициклон који је раније остајао на пустињи Сахара прелази у европске крајеве и са собом доноси сушу јер ствара услове који доводе до недостатка падавина, кажу стручњаци у овој земљи.

“Чим нађем мало зеленила кријем се у хладу јер у противном не бих издржао, нама старијима баш тешко падају ове врућине”, каже један Италијан.

Неки се радују одласку на посао због клима уређаја, док други да би се расхладили иду у продавнице.

Кабинет министара Италије на састанку који је трајао свега неколико минута, одобрио је проглашење ванредног стања у вези са дефицитом воде у пет региона на северу Италије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

По последњим сазнањима Влада је доделила економску помоћ регионима који иде од 10,9 милиона за регион Емилија Ромање до 4,2 милиона за регион Фриули Венеција Ђулија.

Региону Ломбардије додељено је 9 милиона евра помоћи.

“Овде у Милану су већ блокирали многе ствари због суше у очекивању, надамо се некој киши”, каже становница Милана.

Река По достигла најнижи ниво у седам деценија
Поред севера земље који је највише угрожен, и регион Тоскане преживљава катастрофу, наиме 90 одсто територије је у стању екстремне суше као и регион Лацио, наиме у Риму је од почетка године пало 63 одсто мање кише него у просеку, а језера су нижа и за метар.

Прочитајте још:  Русија објавила: "Настављено гранатирање, убијају цивиле", Запад ћути?

Према последњим истраживањима, температура на Медитерану је још у мају била за четири степена више од просека у периоду између 1985. до 2005. године, а највећа италијанска река По је скоро потпуно пресушила тј. достигла је најнижи ниво у последњих 70 година.

“Никада нисам видео да По овако изгледа, а долазим овде сваког дана”, кажу Италијани који страхују да ће се увести рестрикције воде за пиће.

У многим регионима донете су уредбе о смањењу трошења воде за пиће или за услуге које заиста нису неопходне попут прања аутомобила, заливања башта, пуњења приватних базена, другог прања косе код фризера као и трошења климе.

У Ломбардији до сада штета износи две милијарде евра, снег на планинама и глечерима се отопио, а климатске промене су довеле и до велике трагедије на глечеру Мармолада. Наиме температура је у моменту несреће износила 10 степени на више од 3.000 метара.

Временске непогоде којих је све више, не надокнађују недостатак воде ни у једном региону Италије, а ризик од пожара и несташице воде за пиће је све већи.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *