Лукашенко: Не могу се долари мазати на хлеб

0

Лукашенко (Фото: РИА)

Председник Белорусије Александар Лукашенко је на састанку са руководством Савета министара још једном истакао значај добро координисаног и ефикасног рада агроиндустријског сектора у актуелним условима који се развијају у региону и свету као цео, сазнаје БелТА.

Прочитајте још:  Лукашенко и даље претња америчкој националној безбедности
Гувернери су позвани на састанак како би разговарали о напретку бербе која је већ почела.

“Свакодневно се цео свет плаши глади. До јесени, до зиме, глађу без преседана од Великог отаџбинског рата. Ситуација ескалира, као са пандемијом, са нечим другим. Али нема дима без ватре. Биће глади. И не само зато што „украјинско жито или руско под санкцијама нису извезени“, рекао је председник. „Због тога не само да неће бити хлеба на свету. О томе сам говорио много пута. И видите беспомоћност којом читаве УН покушавају да спрече неизбежну кризу. 50 земаља света су критично зависне – од ове хране. Дакле, то је још увек цвеће.”

Александар Лукашенко је приметио да ће цене хране уопште расти, јер ће раст цена житарица довести до тренутног повећања осталих врста хране, сточарских производа. Приметио је да су цене већ обориле историјске рекорде. Као пример – пшеница која је за протеклих шест месеци поскупела за више од 60 одсто. Како се испоставило, не можете да сипате доларе на хлеб“, приметио је шеф државе.

Прочитајте још:  Не стишава се бура око Теслиног порекла: Светски медији о протесту Србије ЕУ
Он је подсетио да је претходни скок цена пшенице 2008. године завршен злогласним „арапским пролећем“. Жито је постало велика политика и, заправо, оружје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Зато вам кажем: ако економија функционише, имаће шта да се једе и шта да се обуче, то је гаранција да ћемо преживети“, нагласио је белоруски лидер. „А ако влада не дозволи да закажу други сектори економије под плаштом санкција, онда се не плашимо никаквих санкција.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *