Борис Џонсон поднео оставку на место лидера Конзервативаца; обављаће дужност премијера до избора новог лидера странке

0

Борис Џонсон (Фото: АП Пхото/Алберто Пеззали)

Борис Џонсон данас је поднео оставку на функцију лидера Конзервативне партије након што је изгубио подршку министара и посланика.

Актуелни премијер Велике Британије ову одлуку је саопштио на конференцији за новинаре испред своје резиденције у Даунинг стриту 10.

Прочитајте још:  „Нервоза је велика“: Амбасадорка Србије из Лондона о новом соју вируса
Како је истакао, жао му је што мора да да оставку „на најбољем послу на свету“. Уз то је и захвалио британској јавности на великој привилегији коју су му омогућили.

Он је нагласио да је „изузетно поносан“ на своја достигнућа, укључујући окончање процеса Брегзита, вођење Уједињеног Краљевства током пандемије и вођење Запада у пружању отпора инвазији Владимира Путина на Украјину.

Избор за новог лидера партије ће бити одржан овог лета, а нови премијер ће бити именован на време за партијску конференцију у октобру, пише Би-Би-Си.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Укронацисти у Маријупољу пружају очајнички отпор, у граду минирано све
У међувремену, функцију премијера ће и даље обављати Џонсон.

Џонсон је данима одбијао позиве својих сарадника да се повуче после више скандала, али се на то ипак одлучио након што је више од 40 чланова његове владе понело оставку.

Након низа оставки у Влади због његовог руководства Џонсон је прво обећао да ће „наставити“ да обавља функцију, али је сада одлучио да се повуче. Високо рангирани чланови његовог кабинета, укључујући новоименованог министра финансија Надим Захави, су апеловали на њега да поднесе оставку.

Прочитајте још:  Британија: Тонију Блеру да се одузме титула сер!
У свом писму оставке мање од 48 сати након што је био именован на функцију Захави је навео да је „јасно ставио до знања премијеру“ да треба да „достојанствено оде“.

Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *