ЕП позвао на уношење заштите абортуса у Повељу ЕУ

0
самит еу, унија

самит еу (Фото: Shutterstock)

Европски парламент је данас убедљивом већином осудио укидање уставне заштите абортуса у САД и позвао на уношење такве мере заштите у Повељу ЕУ о основним правима.

Посланици Европског парламента усвојили су резолуцију са 324 гласа за и 155 против, уз 38 уздржаних, одражавајући гнев у многим чланицама ЕУ откако је Врховни суд САД 24. јуна донио спорну одлуку.

Прочитајте још:  Утешна награда Вучићу: Грант за железницу у замену за споразум о КиМ
Резолуцијом се чланице уније позивају да у Повељу ЕУ о основним правима додају да „свако има право на безбедан и легалан абортус“.

Статус абортуса у државама ЕУ одређују национални закони. Абортус је легалан и практикује се без много политичког противљења у многим земљама чланицама Уније, док је забрањен на Малти и ограничен у Пољској.

У резолуцији се помиње недавни случај на Малти, где је америчка туристкиња имала непотпун побачај, али због забране абортуса није могло да јој буде уклоњено фетално ткиво иако јој је живот био у опасности. Наводи се и да је против активисткиње за људска права подигнута оптужница у Пољској због обезбеђивања пилуле за абортус, преноси РТЦГ портал.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Орбан оптужио Америку и ЕУ да хоће да га сруше
Еуропосланици у резолуцији изражавају забринутост због могућег раста прилива новца за финансирање група које су за забрану абортуса, после одлуке Врховног суда САД.

Изражавајући страховање да би покрети против абортуса могли да се прошире у Европи, неки чланови ЕП су рекли да је усвајање мера заштите потребно у целој ЕУ.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *