ШИПТАРСКЕ ДИПЛОМЕ СРПСКОЈ ДЕЦИ ДЕО ПЛАНА

0
албанци

Бујановац (Фото: Танјуг)

ДА су Албанци на југу Србије поново кренули у политичку офанзиву која за циљ има одвајање Прешевске долине и њено припајање тзв. Косову, показују и најновији догађаји у овом делу Србије.

Један од тих догађаја говори и да су албански представници спремни да у политичке сврхе искористе и децу, па су ученицима српске националности у Бујановцу доделили захвалница на – албанском језику. Тај скандал догодио се пре два дана у бујановачкој општини, а током свечане доделе захвалиница најбољим ђацима српске и албанске националности из 12 школа – сазнало се да је материјал штампан на албанском језику и да захвалница на српском језику – нема.

Да је реч о грешци, а не политички обојеном догађају, тврди Сали Салихи из кабинета председника општине Бујановац Нагипа Арифија.

– Све ово била је грешка и због ње сам револтиран. Ни у једном сегменту организације нико није имао намеру да било кога увреди – рекао је Салихи за наш лист и истакао да је проблем настао због једног новинског написа, па је један леп гест који нема везе са политиком остао у сенци некаквог скандала.

Захвалница на албанском , Фото Ј. С.

“Грешка” је исправљена па су српска деца јуче ујутро примила захвалнице на српском језику, али и извињење председника општине. Међутим, ако овај догађај, како тврде из Арифијевог кабинета нема везе са политиком, изјава Шаипа Камберија, који је на изборима у Великом Трновцу у петом кругу освојио манадат – и те како има политичку конотацију. Он је, наиме, рекао да питање Прешевске долине неизоставно мора да буде део коначног споразума између тзв. Косова и Србије, уз ангажовање Приштине, Тиране и међународних механизама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Шведски министар „дели лекције“ Србији и Републици Српској

– На исти начин се мора поступати према мањинама. Не верујем у евентуални споразум између две државе, који се на прави начин не бави правима Албанаца у Прешевској долини – рекао је Камбери за “Бота сот”.

Споменик Капетану Лешију, Фото П. Милошевић

Он је позвао Косово и Албанију да оформе заједнички Фонд за “Долину”, да донесу државне програме за помоћ Албанцима и да се сви политички процеси у којима учествују искористе за унапређење права Албанаца са југа Србије. А пре неколико дана је и делегација Албанаца из Бујановца и Прешева боравила у САД, где је, како је саопштено, представницима Конгреса и међународне дипломатије указала на проблеме ове етничке заједнице на југу Србије. Ова делегација коју је предводио Камбери, а у којој су били и некадашња председница Општине Прешево Ардита Синани, Рагми Мустафа из ДПА и председник бујановачке општине Нагип Арифи, својим саговорницима у Њујорку и Вашингтону говорила је о “актуелно дискриминаторским ставовима власти у Београду према овој етничкој заједници”. Затражена је подршка да се у УН “званично отвори питање положаја Албанаца на југу Србије”. Иначе, додељивање захвалница на албанском језику српским ђацима осудио је министар просвете Бранко Ружић.

ПОЧАСТ И СПОМЕНИЦИ ТЕРОРИСТИМА

У БУЈАНОВЦУ, Прешеву и околини постоји двадесетак споменика терористима из тзв. Ослободилачке војске Бујановца, Прешева и Медвеђе. Међу најпознатијим су меморијални комплекс код Великог Трновца, подигнут у част терористе познатог као Командант Леши, кога Албанци доживљавају као националног хероја, као и споменик борцима ОВБПМ у Прешеву.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *