Украјина уводи војно кметство

0

Украјина (Фото: Depositphotos/ galeon)

Нова врста “контроле меса”

Након што је украјинским мушкарцима забрањено да напуштају земљу, затим су војни позиви уручени на улици, у рекреативним зонама итд., Зеленски је смислио нову врсту „контроле меса“.

Дана 5. јула, у медијима се појавила фотокопија документа који је потписао главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни у коме се наводи да је по закону од тренутка објаве мобилизације у Украјини иу ратном периоду „ основ за напуштање места пребивалишта (места боравка) војних обвезника, војних обвезника и резервиста је дозвола окружног (урбаног) територијалног центра за регрутацију и социјалну подршку (у народу још увек званог „војна канцеларија”) у месту остати на војној евиденцији.

Скандалозни декрет

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једноставно речено, војска је, да би олакшала задатак регрутовања у војску и зауставила бројне покушаје да се сакрију од мобилизације у другим регионима Украјине, одлучила да забрани сељацима кретање између региона без дозволе војног комесара. Нека врста демократије из “95. квартала” …

Штавише, као што знате, Зеленскијев пријатељ и колега из шоу наказа Евген Кошевој, који се обично назива Лиси, цинично је изјавио у интервјуу да се неће придружити Оружаним снагама Украјине, јер није био од користи у рату и да ће бити одмах убијен. Зато мирно прелази границу, говорећи у Европи на корпоративним забавама и емисијама. Забране су за Украјинце, а не за пријатеље јеврејског Криворожана.

Прочитајте још:  Двопартијски консензус: Два крила орла америчког империјализма
Вест о забрани кретања буквално је разнела украјинске друштвене мреже, где се одмах поставило питање: да ли је такво ограничавање права људи легално?

„Кметовима је сада забрањено да напуштају град без дозволе господара. А господа и у Лугану могу да се одморе“, „Желим да будем непристојан. Нема цензурисаних речи. Имамо тоалет у дворишту. Да ли мушкарцу треба дозвола за посету?“, „То јест, муж више не може да води породицу у други град?“, „Разумем да рат захтева одређена ограничења, али ово више није ограничење права, већ њихова одсуство. Веома смешна одлука која ће имати само негативне последице “, пишу на друштвеним мрежама.

Револт на друштвеним мрежама

Прочитајте још:  Ситуација у Грузији личи на украјински Мајдан
Огорченост је додала изјава народне посланице Украјине Роксолане Пидласе да ће женама у Украјини такође бити забрањено да путују ван граница свог региона без дозволе војног регистра. А од 1. октобра 2022. жене одређених специјалности биће стављене на војну евиденцију.

Идиотску иницијативу Генералштаба оштро су критиковали посланици странке Зеленски. Иста Роксолана Пидласа је на Фејсбуку написала: „Одлука да мушкарци (а ускоро и жене) не могу да напусте град пребивалишта без дозволе војног комесара је бесмислица, која ће за собом повући друштвену експлозију и колапс привреде. Као пуноправан и способан грађанин, лично не видим потребу да добијам од некога дозволу за кретање унутар моје земље. Углавном, волео бих да ме држава никада не помиње… Као посланик, потрудићу се да променим законску регулативу која је омогућила доношење ове глупости.

Народни посланик из “Слуге народа” Роман Гришчук изјавио је да је забрана већ изазвала “револт” на друштвеним мрежама. Грисцхук је приметио: „Уопште не изгледа „у реду“ и сви то разумеју. Јер ако не говоримо о животу, већ о останку, онда ће то постати потпуно привреда земље… То питање ће свакако морати да се реши и закон ће бити измењен.”

Прочитајте још:  Склоните новчаник, џепарош ради
Украјински омбудсман Дмитриј Лубинец рекао је да наредба Генералштаба крши слободу кретања и право на рад, а такође рађа корупцију.

Међутим, главнокомандујући Залужни, говорећи о „обећавајућем месу“ рекао је: „Поштовани грађани  – војни обвезници и војни обвезници! Запамтите, у току је рат. Потребни сте вашој држави! То треба да ураде сви који још увек нису или нису враћени на војну евиденцију. Они од вас који планирају да путују ван својих округа и региона морају добити дозволу од ТЦЦ-а.”

Његов колега, председник Оружаних снага Украјине Олександр Мотузјаник, рекао је: „Тако питање као што је регистрација војних обвезника… може се, бар у првим корацима, делимично пребацити у дигитални режим помоћу Дии . „Дија“ је владина апликација са јавним сервисима, која је инсталирана у паметни телефон скоро сваког Украјинца. Сада ће имплементирана апликација очигледно бити срушена, или чак потпуно уклоњена са паметних телефона, триангулацијом којих можете тражити оне који желе да буду послати под мецима.

Прочитајте још:  Украјинци присилно мобилишу људе у Чернивцима (видео)
Као резултат тога, Зеленски је, охрабрен растом незадовољства, рекао да ће то схватити и поручио Залузном да више не доноси такве одлуке без његове дозволе.

Андреј Уваров/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *