Украјински амбасадор у Берлину постаје заменик шефа дипломатије после хвалоспева о нацисти Бандери

0

(фото:ЕПА)

Амбасадор Украјине у Берлину Андриј Мелник, који је недавно изрекао хвалоспеве о фашисти Степану Бандери, биће повучен из Немачке и постављен за заменика шефа украјинске дипломатије.

Мелник ће на јесен напустити место амбасадора у Берлину, одлучиле су украјинске власти после интервјуа у којем је Бандеру описао као „борца за слободу” и поредио га са Робином Худом, преноси Дојче веле наводе немачких медија.

Прочитајте још:  Артјомовск се спрема за "херојско" повлачење украјинске војске
Бандерина организација је учествовала у масовном убијању Јевреја и Пољака током Другог светског рата, а Кијев се од Мелникових ставова оградио званичним саопштењем.

Од почетка руске инвазије на Украјину 24. фебруара, Мелник није штедео речи критике на рачун немачке политике, тражио је оружје за Украјину уместо топлих речи, канцелара Олафа Шолца назвао је „увређеном младом”, а интелектуалце који Кијев позивају на преговоре „губитницима”.

Украјински новинар Денис Трубецкој рекао је за немачки јавни сервис АРД да су у Кијеву свесни имиџа који Мелник ужива у Немачкој и да им не одговара да због интервјуа амбасадора усред рата морају да гасе дипломатске пожаре, на пример у односима са Пољском, битним савезником.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Са друге стране, верује се да би без његовог залагања и медијског присуства у Немачкој, као и јавног притиска који је вршио, било још компликованије подстаћи Немачку на испоруку оружја (Украјини)”, казао је Трубецкој.

Тагесцајтунг наводи да је Мелник „култом Бандере” подрио оне који подржавају Кијев „јер верују у демократску Украјину”.

„Ипак, опозив Мелника не може да се тумачи као противљење његовом понашању, јер ће он заправо бити унапређен. Таква награда је непримерена. Украјинске присталице Бандере иду на руку руској пропаганди”, пише Тагесцајтунг преноси Бета.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *