Немачка шаље војнике у БиХ

0
бих

Немачки Бундестаг прихватио је предлог Владе да у БиХ у оквиру мисије ЕУФОР Алтеа пошаље 50 немачких војника.

Од 617 присутних „за” је гласало њих 516, „против” је било 98, а троје је било уздржано, пренеле су бањалучке Независне новине.

За овај предлог гласали су Социјалдемократе, Зелени и Либерали, који чине немачку владу, те опозициони Демохришћани, док су против били Левица и десничарска Алтернатива за Немачку.

Прочитајте још:  Ново корона правило - не може брада, само бркови
Истовремено, странке су прихватиле и предлог СПД, односно препоруку Влади Немачке којом се, између осталог, тражи да се у БиХ укине концепт конститутивних народа и уведе принцип један човек један глас.

Иако је ова препорука усвојена, политика званичног Берлина неће се променити и тај предлог неће имати већи утицај на дешавања у БиХ, пишу Независне новине, те наводе да је могућ одлучнији курс Владе Немачке према руководству РС, али да на нивоу ЕУ и даље не постоји сагласност у вези са евентуалним увођењем санкција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Говорници из Социјалдемократа, Зелених, Либерала и Демохришћана осудили су „сецесионистичку политику Милорада Додика”, српског члана Председништва и устврдили да на њега утиче Владимир Путин, председник Русије, који, како тврде, жели да дестабилизује Западни Балкан у контексту рата у Украјини, преноси Танјуг.

Прочитајте још:  ЦНН због закона којим се кажњава лажно извештавање прекида емитовање у Русији
Они су подржали мандат Кристијана Шмита, високог представника кога у РС не признају и заложили се да БиХ што пре добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

С друге стране, левичари и десничари су сматрали да Немачка не треба да шаље своје војнике у БиХ, те да треба да се држи традиционалне политике Немачке војног немешања у догађаје у иностранству.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *