Линта: Водити снажну правну борбу за истину о страдању Срба у БиХ

0
линта

Миодраг Линта

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да је важно да Србија води снажну политичку, дипломатску и правну борбу за истину о карактеру рата у БиХ и за истину о страдању Срба у Подрињу и широм БиХ.

“Без успостављања истих стандарда у суђењима за ратне злочине и једног поштовања свих жртава није могуће успостављање повјерења и помирење између српског и бошњачког народа – истакао је Линта, који је осудио одлуку Окружног тужилаштва у Бијељини о уклањању фотографија страдалих српских бораца и цивила са јавних површина које су поставили њихови сродници уз регионални пут Братунац” – Поточари.

Прочитајте још:  Протест у Подгорици, присуствовао и део министара
Линта је указао да је циљ породица погинулих и убијених Срба да се представницима међународне заједнице укаже да су на подручју Средњег Подриња страдали њихови најмилији за које нико није одговарао.

“Тим путем треба да прођу међународни званичници који сваке године редовно присуствују комеморацији страдалим Бошњацима 11. јула у Поточарима” – подсетио је Линта.

Прочитајте још:  Влада босанских Срба: „Добри односи са Русијом су наш избор, а не притисак Москве“
Он је навео да је ово један од ретких начина да се међународној заједници укаже на неспорну истину да су на подручју средњег Подриња страдали и Срби, а не само Бошњаци, саопштено је из Савеза Срба из региона.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Бројне чињенице јасно потврђују да у БиХ нема правде за српске жртве јер су наредбодавцци и починици монструозних злочина над српским народом у грађанском рату у БиХ остали некажњени” – додао је Линта.

Он је истакао да међународна заједница игнорише српске жртве јер у западним центрима моћи и даље доминира стереотип да су Срби кривци за ратове на простору бивше Југославије, а да су Бошњаци, Хрвати и Албанци невине жртве великосрпске агресије.

“Њихова намера је да прикажу да су Срби злочинци и народ који је починио непостојећи геноцид у Сребреници како би даље вршили снажан притисак на Републику Српску с циљем стварања унитарне БиХ у којој би Бошњаци имали доминацију – навео је Линта.

Прочитајте још:  ОТРОВНЕ ИГРАЧKЕ И ОДЕЋА ОПАСНА ПО ДЕЦУ НА СРПСKИМ РАФОВИМА Опрез! Ево на шта све да обратите пажњу
Он је додао да је због тога важно да Србија води снажну политичку, дипломатску и правну борбу за истину о карактеру рата у БиХ и за истину о страдању Срба у Подрињу и широм БиХ.

Чланови породица погинулих бораца ВРС и цивилних жртава рата јуче су уз регионални пут Братунац – Поточари поставили фотографије 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња убијених и погинулих у протеклом рату с циљем да се међународним званичницима укаже да су на овом подручју страдали и Срби и да су над њима почињени многи злочини за које нико није одговарао.

Из Полицијске управе Зворник синоћ је саопштено да је тужилац Окружног тужилаштва Бијељина наложила уклањање фотографија са јавних површина у Братунцу, што су породице жртава и учиниле.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *