Руше се објекти Шинаватре на острву Свети Никола

0

050919-D-2987S-037 Thailand's Prime Minister Chinnawat Thaksin meets with Secretary of Defense Donald H. Rumsfeld in the Pentagon on Sept. 19, 2005. Thaksin and Rumsfeld are meeting to discuss issues of mutual interest to both nations. DoD photo by Helene C. Stikkel. (Released)

Бивши тајландски премијер, који је постао најбогатији Црногорац, покушава да спречи намеру државних органа.

Министарство екологије, просторног планирања и туризма остало је при решењу да са острва Свети Никола у Будви треба уклонити објекат у фази грубих грађевинских радова, јер за њега нема пријаве грађења нити грађевинске дозволе или неког другог одобрења за наведено грађење. Надлежно министарство је на тај начин одбило жалбу компаније „Глобал ТС Монтенегро”, натурализованог Црногорца и бившег тајландског премијера Таксина Шинаватре, поднету против рушења спорног објекта.

Милионер Шинаватра постао је премијер Тајланда 2001. године, а 2006. је свргнут са власти. Три године касније добио је почасно држављанство Црне Горе и то по скраћеном поступку, без обзира на то што је тада био кривично гоњен у Тајланду због корупције.

Његова компанија је од Општине Будва затражила легализацију дивље изграђених приземних зграда на острву. Захтевом се тражи легализација пословних простора укупне бруто површине око 350 квадрата, односно 300 квадрата нето. Подсетили су да су објекти изграђени 2007. године, да су усељени и да се за њих плаћа порез на непокретност.

Прочитајте још:  Војин Грубач:Крокодилске сузе фрустрираних комшија
Из Секретаријата за заштиту имовине Општине Будва захтевају од Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма да острво добије статус заштићеног природног добра и да се на њему забрани градња.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Министарство је утврдило да подносилац жалбе „није прибавио решење о легализацији објекта, те да се такво поступање мора санкционисати мером каква је рушење објекта па се по Закону о управном поступку, жалба коју је изјавила компанија ’Глобал ТС Монтенегро’ се одбија”.

Компанија „Глобал ТС Монтенегро” је 2017. године закључила купопродајни уговор с компанијом „Сан инвестментс” и постала власник више од 30.000 квадратних метара земље на острву код Будве. Осим Шинаватре, држава Црна Гора располаже са више од 100.000 квадратних метара на острву, док се остала површина налази у власништву мештана, а део у власништву физичких лица која су, како се верује, на сумњив начин дошла у посед непокретности с намером да је комерцијализују и угрозе природни амбијент острва.

Секретаријат за заштиту имовине Будве подсећа црногорску владу да је планом посебне намене за приобално подручје на острву предвиђена градња хотела са 750 лежаја и марине за 50 пловила. Ова институција уверава да би се том градњом „угрозили флора и фауна и препознатљиви амбијент и изглед острва, али и кретање морских струја и струјање ваздуха.

У јавност је својевремено процурила вест да Шинаватра покушава да прода југоисточни део острва Свети Никола, које је пре неколико година купио од српског бизнисмена Станка Суботића Цанета.

Прочитајте још:  Шпијуни су међу нама, Украјина и грађанисти: Смета им „Z“ на мајици конобара, ускоро ће „Р“ избацити из азбуке!
Најбогатији Црногорац, чије богатство се према „Форбсовој” листи процењује на 1,6 милијарди долара, жели да прода три и по хектара земљишта.

Поменуте објекте на острву градио је претходни власник – београдски бизнисмен Ненад Ђорђевић, који је 2007. продао некретнину Станку Суботићу за 20 милиона евра, јер је наводно био незадовољан односом државних органа, који му нису дозволили да реализује амбициозне планове.

Подсетимо да је Суботић за куповину дела острва од Ђорђевића узео кредит од Прве банке бизнисмена Аца Ђукановића, брата актуелног председника ДПС-а и државе Мила Ђукановића. Због невраћеног кредита, Прва банка је у неколико наврата покушавала да прода део острва, али је од тога одустала након што је фирма измирила део обавеза. Ипак, након деценије власништва, Суботићева фирма ову некретнину продаје Шинаватри за 24 милиона евра.

Новица Ђурић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *