Макрон о Убер папирима: Урадио бих опет исто, створили смо хиљаде радних места

0

Француска ратна морнарица/Емануел Макрон. (Фото: predsednik.rs/pravda.rs)

Француски председник Емануел Макрон каже да не би променио ништа у приступу према америчкој компанији Убер, за време док је био на функцији министра економије, након што су његови политички противници најавили да ће затражити парламентарну истрагу поводом навода из “Убер папира”.

Прочитајте још:  Побуна фармера: Зашто би то могло да промени политичку карту Европе
Емануел Макрон је током посете француским Алпима рекао да би сутра и прекосутра урадио опет исто.

“Створили смо хиљаде радних места. Веома сам поносан”, нагласио је Макрон, одговарајући на питања о Убер папирима.

Раније се огласио и Макронов портпарол који је рекао да су га његове функције природно довеле до сусрета и интеракције са многим компанијама.

Француска министарка за мала и средња предузећа рекла је такође у парламенту да је Макрон “само радио свој посао” када је био министар економије:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Да, разговарао је са ‘Убером’. Али, разговарао је и са ‘Нетфликсом’, ‘Теслом’… А зашто? Зато што су те компаније основа данашње економије.”

“Убер” покушао да обезбеди подршку дискретним удварањем
У хиљадама поверљивих докумената који су процурили а у недељу их објавили британски Гардијан и француски Монд, наведено је да су политичари, међу којима су Макрон и бивша комесарка ЕУ Нели Крос, помагали компанији “Убер” у намери да се прошири у Европи на штету такси индустрије.

У тим документима пише да је технолошки гигант прекршио законе, преварио полицију, искористио насиље над возачима и тајно лобирао код влада током своје агресивне глобалне експанзије.

Наведено је да је “Убер” покушао да обезбеди подршку дискретним удварањем премијерима, председницима, милијардерима, олигарсима и медијским могулима.

Према наводима Гардијана и Монда поверљиви документи откривају како је лобирање вредно 90 милиона долара годишње и напори да се регрутују политичари помогло у “Уберовој” кампањи да угрози такси индустрију.

Док су француски таксисти организовали протесте против “Убера”, Макрон је, како се наводи у документима, био у контакту са “Уберовим” шефом Тревисом Калаником, којем је рекао да ће реформисати законе у корист компаније, пише у досијеима.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *