Две чланице НАТО-а на прагу сукоба: Турска уцртала грчка острва као своја – Kрит, Родос, Лезбос, Хиос, Самос…

0
ердоган, турској

ердоган(фото:НСПМ)

Односи Грчке и Турске поново су уздрмани након контроверзног потеза шефа десничарске Партије националистичке акције (МИР) Девлета Бахчелија, који је уједно партнер турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Бахчели је посетио седиште националистичке организације „Сиви вукови“ где је имао састанак са њеним руководиоцем. По завршетку састанка, вођа „Сивих вукова“ Ахмет Јигит Јилдирим, уједно и један од руководилаца партије МИР, поклонио је Бахчелију уоквирену мапу на којој су острва Егејског мора и Kрит приказани као део Турске.

Јилдирим је поделио фотографију на Твитер уз опис „Наша народна заклетва морима“, и тако „подгрејао“ говор који је Бахчели одржао крајем маја, а у коме је рекао да је „питање Додеканеза рана која још није затворена“.

„Додеканез је неправедно и разним триковима одузет на рачун Турске. Украдена имовина мора бити враћена власнику. Или вољом или на силу“, рекао је само десетак дана раније Бахчели.

Истог дана по објави фотографије, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је у интервју за турске медије да ће, ако Грчка не демилитаризује острва, Анкара довести у питање њихов суверенитет, преноси Прото тхема.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

С друге стране, гркчи дипломатски извори окарактерисали су мапу као „посебно агресивну, провокативну и акцију за осуду“.

„Нажалост, то је део ескалације екстремне реторике из Турске чији смо свакодневни сведоци“, истичу исти извори за Kатимерини и додају: „Очекујемо тренутно, категорично и јавно негодовање поводом овог неприхатљивог чина и довођење у питање територијалног суверенитета наше земље“

Турски министар одбране: Нико неће кршити права Турске

Напетости међу медитеранским комшијама не јењавају од мајске посете грчког премијера Kирјакоса Мицотакиса америчком Kонгресу, када је од стране Турске оптужен да је покушао да „блокира куповину америчких борбених авиона Ф-16“.

Прочитајте још:  Албанци нису сами трговали органима: Адвокат тврди да је НАТО крвавим рукама управљао ОВК

Иако су, након петогодишње паузе, две чланице НАТО-а прошле године наставиле разговоре о решавању спорова у Средоземном мору и другим билатералним питањима, ти преговори нису донели велики напредак, а „уље на ватру“ долила је Мицотакисова посета САД.

Апропо нових тензија, јуче се огласио и министар одбране Хулуси Акар и тим се поводом обратио грчком премијеру Kирјакосу Мицотакису оптужујући Атину да „криви истину и не жели мирно решење проблема“.

Истичући чињеницу да је грчки премијер у свом говору у Kонгресу у мају позвао на обуставу продаје борбених авиона Ф-16 Турсој, Акар је тај говор назвао „непристојним“. „Оно што је Мицотакис урадио била је велика срамота“, рекао је и наставио:

„Верујемо да ће Kонгрес САД, као независна суверена држава донети исправну одлуку с обзиром на односе са Турском и интересе САД. Позитивни развоји у вези са Ф-16 и модернизацијом ће се наставити у америчком војном сектору“, рекао је преноси Хабер Глобал.

Турски министар се тада освнруо и на војно присуство на острвима у Егеју.

„Направили смо планове на Егејском мору, источном Медитерану и на Kипру. Грчка наоружавањем острва неће постићи ништа. И поред прекршаја и малтретирања, кажем хајде да разговарамо, да решимо проблем мирним путем. Иако говоримо о миру, то нико не треба да доживљава као слабост“

Акар је истакао да „нико неће кршити права Турске“.

„Не могу нигде стићи ни са опремом ни за савезима. Ми смо потпуно у праву. Одлучни смо да заштитимо наша права и способни смо за то. Хајде да седнемо да разговарамо као мушкарци. Нека наше земље пођеднако имају користи од богатства Егеја“, рекао је он.
Мицотакис: Ердоган да појасни мапу

Прочитајте још:  Повратак Веслија Кларка на Косово: Циљ је наставак агресије на Србију и - завршни ударац

Kоначно, јуче је и грчки премијер Kиријакос Мицотакис позвао Турску да објасни мапу која је објављена на друштвеним мрежама.

„Погледајте добро ову мапу. Kрит, Родос, Лезбос, Хиос, Самос… Све их је ‘прогутала’ Турска. Да ли је то само још једна провокација или прави циљ? Председник Ердоган мора да разјасни свој став о најновијим лудоријиама свог партнера у влади“, написао је Мицотакис на енгелском.

Немачки амбасадор у Атини Ернст Рајхел одговорио је на овај твит заузевши јасан став у корист Грчке у вези са провокативном мапом.

„Немачки став је јасан: свако довођење у питање територијалног интегритета и суверенитета Грчке је неприхватљиво“, написао је он на Твитеру.

Слична реакција стигла је и из САД. Представник Стејт Департмента је напоменуо да је став Америке јасан и да се суверенитет и територијални интегритет Грчке не доводе у питање.

Турска влада се до сада није огласила овим поводом.

еуронеwс.рс

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *