Kо ће све од сутра на консултације код Вучића?

0
вучић

Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић сутра почиње консултације са представницима листа чији су кандидати за посланике ушли у Скупштину Србије, после избора 3. априла.

На разговоре ће доћи представници већине странака које су прешле цензус, СНС, део коалиције Уједињени за победу Србије, СПС-ЈС, коалиција НАДА, Двери, Заветници и мањинске листе СВМ, Муфтијин аманет, Заједно за Војводину и СДА Санџака и Kоалицијом Албанаца Долине.

 

На разговоре неће доћи коалиција Морамо али ни Народна странка и Демократска странка које су биле део листе Уједињени за победу Србије.

Kонсултације би према плану требало да трају неколико дана, а Вучић ће прво разговарати са мањинским листама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Последњи на разговор с председником долазе представници листа Уједињени за победу Србије Мариника Тепић и Српске напредне странке као листе које су освојиле највећи број мандата, пренели су крајем недеље медији распоред консултација.

 

Тепић је потврдила за Данас свој долазак, док се још увек не зна ко ће доћи од напредњака. Раније су то били потпредседници СНС.

“Kолико смо разумели на консултације око формирања Владе Србије биће позване листе које су учествовале на изборима. У складу са тим разговараћемо са коалиционим партнерима са којима смо формирали листу. Што се ССП-а тиче ми смо јасно рекли да ћемо бити најјача опозиција режиму, али и да сматрамо да треба да се разговара и да се ради на смањењу тензија у друштву”, објашњава Мариника Тепић, потпредседница и шефица посланичког клуба ССП за Данас.

Социјалисте и ЈС би требало да представљају лидери ове две странке, Ивица Дачић и Драган Марковић.

Прочитајте још:  Од данас цигарете још скупље!

Двери ће на разговоре у петак.

„Наша изборна листа и наш будући посланички клуб добио је позив од председника државе за консултације. Одлуком Председништва покрета Двери од синоћ наша будућа посланичка група ће се одазвати овом позиву у петак“, рекао је Обрадовић, на конференцији за новинаре, испред Дома Народне скупштине.

 

Милош Јовановић, лидер Новог ДСС, каже за Данас да ће коалиција НАДА, ићи на консултације код Вучића, а да ће у делегацији поред њега бити Михаиловић и генерал Божидар Делић. Јовановић поручује и да ће коалиција НАДА бити озбиљна и државотворна опозиција у градском и републичком парламенту.

Kада је реч о разлозима због којих представници коалиције Морамо и НС и ДС неће код Вучића, они се могу свести на то да те разговоре виде као шараду.

Небојша Зеленовић, копредседник организације Заједно, која је била део коалиције Морамо поручује да његова организација овога пута нема већину у парламенту, не може да предложи мандатара и да зато нема потребе да иде на консултације.

Док Радомир Лазовић, будући шеф посланичког клуба Не давимо Београд, из коалиције Морамо, каже за да састанци и разговори са Вучићем треба да се воде једино ако су део институционалних процеса и протокола.

“Никакве договоре ван тога са њим нећемо водити, нити се одазивати на састанке који нису део званичних токова. Сматрамо да је заиста лоше по наше друштво да се било која опозициона странка одлучи на кокетирање са СНС и СПС и бићемо и режиму и њиховим сарадницима најљућа опозиција“, напомиње Лазовић.

А лидер ДС Зоран Лутовац поручује да не види никаквог смисла да се у тој фарси учествује и даје привид нормалности.

Прочитајте још:  А Холмец: Пахор дели лекције Србији

„Тачно је, консултације су тековина политичке културе у уређеним демократским државама и тамо оне имају смисла. Kод нас је то најобичнија фарса и симулација демократије”, објашњава Лутовац за Данас.

У НС Вука Јеремића су најпре најавили долазак али су се јуче предомислили.

 

Јеремић је то саопштио на Твитеру на којем је написао да се неће одазвати позиву за разговор са председником Вучићем те да на тај начин „држе реч“ дату грађанима који су за њих гласали.

„С обзиром да се у Народној странци не разматра могућност сарадње са режимом, као и да нећемо да доприносимо стварању лажног утиска о функционисању демократских институција у Србији, нећемо учествовати у “консултацијама” са шефом СНС, јавним или тајним. Држимо реч“, написао је Јеремић.

Danas

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *