Србија се обавезала да азербејџанским гасом разблажи „потпуну зависност“ од Русије

0

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

Србија, која је потпуно зависна од испорука руског гаса, планира да купи плаво гориво од Азербејџана 2023. године, након што се заврши изградња интерконектора који ће бити повезан са бугарским гасоводом. То је изјавила министарка енергетике Србије Зорана Михајловић , пренела је дан раније, 12. јула, Ројтерс.

„Тренутно преговарамо са Азербејџаном да резервишемо гасне капацитете за наредну годину, јер ће интерконектор Србија-Бугарска (ИБС) бити завршен у септембру 2023. – рекла је Михајловићева на енергетској конференцији у Сарајеву.

Прошле недеље су Грчка и Бугарска завршиле изградњу дуго одлаганог крака гасовода – ИГБ интерконектора . Њиме ће се транспортовати гас из северног грчког града Комотинија до бугарске Старе Загоре, продужетка Трансјадранског гасовода (ТАП) до те источноевропске земље.

Интерконектор (Србија-Бугарска) је за нас жила куцавица, најважнија ствар коју Србија тренутно ради када говоримо о диверзификацији гаса. рекла је Михајловић.

 

Она је додала да ће након завршетка овог интерконектора Београд моћи да прима и ЛНГ из Грчке.

Прочитајте још:  Председник Србије Александар Вучић расписао изборе
Србија није разговарала о промени власништва у својој јединој нафтној компанији НИС, у којој руски Гаспром њефт и Гаспром заједнички поседују већински удео, рекао је министар. Гаспром је већински власник јединог складишта гаса у земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Нисмо били обавезни да то урадимо ни по једном пакету (западних) санкција (Русији), нагласио је шеф српског Министарства енергетике. „Али ако дође до тачке у којој је енергетска безбедност угрожена, држава ће учинити све да је заштити.

Михаиловић је даље назначио да НИС жели да купује сирову нафту од „приступачних” произвођача пошто је руска нафта под санкцијама, а да Србија планира да купи стратешки енергент из Ирака.

Београд мора да увози 10% својих потреба за струјом, а увоз ће порасти на 20-30% током зимских месеци када се очекује раст цена за 15-20%. Србија, која 70 одсто електричне енергије производи из угља, помоћи ће државној енергетској компанији ЕПС да увезе четири милиона тона угља који ће јој бити потребни до првог квартала следеће године, рекла је Михајловићева.

Министарка Михајловић је раније истакла да је приоритет Београда у сектору нафте и гаса диверзификација снабдевача, где је најважнији пројекат изградња гасовода Србија-Бугарска, који ће снабдевати српско тржиште гасом са ЛНГ терминала у Грчке, као и гориво из Азербејџана преко Јужног гасног коридора. Србија планира да отпочне испоруке ЛНГ-а из Грчке, као и природног гаса из Азербејџана , од септембра 2023. године .

Како је пренео ЕАДаи , председник Србије Александар Вучић је крајем маја предвидео експлозиван раст цена гаса у Европи до зиме. Српски лидер је 29. маја обавио телефонски разговор са шефом руске државе. Владимир Путин је уверио Александра Вучића да ће испоруке Гаспрома Србији бити несметане.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *