Вређање српских жртава срамота дела међународне заједнице

0

Злочин у Сребреници (Фото: Јутјуб)

Изјава шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера, да речи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве, изазвало је оштре реакције у Републици Српској. Шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је се да део међународне заједнице жртве дели по имену и презимену и да српске не броје и не признају, што потврђује и изјава шефа Делегације ЕУ Сатлера.

Жунић је у изјави за Срну рекао да су злочин у Сребреници, колика год контравеза била у вези са њим, осудили сви српски званичници, а да са друге стране нико није осудио страшне злочине над српским народом. „Ко је осудио убиства деце у Братунцу, логоре по Коњицу или страдања и тамновања Срба по сарајевским казамтима? Да ли је господин Сатлер чуо за убиства цивила на Чардаку код Дервенте, логоре за Србе на Рабићу, Сијековац и стотине српских стратишта”, упитао је Жунић.

Он је додао да се нико није извинио ни њему што су му оца као цивила из стана одвели у логор са бројним дервентским Србима, само зато што су били Срби и то три године пре страдања Бошњака у Сребреници.

Председавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је да је циљ међународне заједнице сатанизација Срба као народа, а не помирење у БиХ.

„ Када буде циљ помирење у БиХ онда ће и представници међународне заједнице више радити на том процесу”, навео је Шпирић у изјави за Срну, а поводом изјаве Сатлера.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Временске прилике не дозвољавају транспорт жртава експлозије у Карабаху у Јерменију
Вређање српских жртава није само срамота шефа Делегације ЕУ Јохана Сатлера већ читаве међународне заједнице и институције коју представља, казао је шеф Српског Клуба и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић, преноси Танјуг.

Стевандић је поручио Сатлеру да, ако жели да изрази пијетет према бошњачким жртвама, то не сме учинити вређањем српских. Он сматра да би Сатлер прво требало да разговара са Радојком Филиповић или са Браном Вучетићем из села Бјеловац, којем су муслимански војници приликом упада у село убили оца, малолетног брата, а њега као деветогодишњака израњаваног одвели у Сребреницу, где су се над њим 56 дана иживљавали.

Стевандић је подсетио да су муслиманске снаге двадесетак дана пре злочина над његовим оцем и братом, из заседе убили и његову мајку и још седам Бјеловчана, што су само неки од примера. „Онда би Сатлер имао шансу да разуме шта се дешавало у Сребреници, јер братуначка и сребреничка трагедија нису исте. Сребреница је трагедија ратних сукоба, међусобних окршаја војски, а братуначки крај је трагедија упада у ненаоружана српска села. Клали су и убијали људе који нису ратовали, већ су били у својим кућама”, рекао је Стевандић.

Прочитајте још:  Данас је дан Д за СПЦ: Избор патријарха одлучује и судбину Србије!
Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Нешић изјавио је Срни да је највећа претња БиХ подршка бошњачкој политичкој елити која долази од одређених кругова са Запада, као и жеља Бошњака да у земљи не постоји нико сем њих. Мораћу да разочарам и (шефа Делегације СУ у БиХ Јохана) Сатлера и бошњачку политичку елиту – постојимо и ми Срби”, истакао је Нешић и додао да су Срби направили БиХ. Нешић је навео да је, читајући блог Сатлера у ком је навео да „речи као што је помирење звуче испразно или чак увредљиво за жртве” – помислио да је грешка.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *