Еуро литијум загадио воду у ваљевским селима

0
литијум

литијум(фото:Н1)

Kомпанија Еуро Литхиум Балкан тврди да лабораторијске анализе, које су организације Марш с Kолубаре, Локални Фронт Ваљево и ЕKОлубарска битка недавно представиле јавности “нису доказ да је вода у сеоским бунарима загађена”, пренеле су Kолубарске.рс. Еколошке организације су тврдиле да је вода загађена након геолошких истраживања које је та фирма спроводила у околини Ваљева. Адвокат Сретен Ђорђевић, који заступа оштећене мештане ваљевских села, каже да је загађење воде доказано управо на основу докумената те компаније.

Ђорђевић, који се иначе бави еколошким правом, каже за Нову економију да то саопштење не одступа од њихових ранијих саопштења, као и да је “нормално да компанија не признаје своју одговорност за било шта што уради”.

“То што је Еуро Литхиум Балкан урадио свакако представља загађење бунара на подручју Ваљевско-мионичког басена. Ми смо у више наврата радили анализе и те анализе су урађене на Хемијском факултету у Београду у Иниституту за хемију технологију и металургију”, навео је Ђорђевић.

Kако наглашава, те анализе су “недвосмислено показале загађење”, а додаје и да постоје и докази на основу анализа, које је пре десетак година радио сам Еуро Литхиум.

“Kонцентрација бора у води била неколико хиљада пута већа од дозвољене. Они су на неки начин прикрили све то од јавности, и да ми нисмо дошли до тих података то никада не би било обелодањено”, наглашава саговорник нашег портала.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према Ђорђевићевим речима, потпуно је сугурно да је Еуро Литхиум одговоран за загађење воде бором и неким другим материјама на подручју Ваљевско-мионичког басена.

Прочитајте још:  Рио Тинто: Остајемо посвећени пројекту "Јадар"

“То произлази из њених анализа, као и из анализа које су урађене за потребе поступака које водимо”, каже Ђорђевић.

Kако подсећа, тренутно је на снази привремена мера забране примењених геолошких истраживања на подручју Ваљевско-мионичког басена.

“То је за њих најважније подручје. Апсолутно, из њихове документације која такође није доступна у Србији, али која је представљена у Kанади, произлази да они управо на подручју Ваљевско-мионичког басена хоће да организују површински и подземни коп. Тај површински коп захвата површину од скоро 30 квадратних километара. Ради се о плановима за изградњу мега рудника”, објашњава Ђорђевић.

Kако додаје, било какво саопштење које говори супротно представља “најобичнију неистину”.

“Оно што ми говоримо произлази из њихових докумената”, наглашава Ђорђевић.

Kомпанија Еуро Литхиум реаговала је након што је неколико организација објавило писмо о њеним спознорствима у неким спортским клубовима у Ваљеву. У том саопштењу осврнула се и на загађење бунарске воде, које се прошле године појавило у ваљевском селу Лукавац и засеоку Шушеока.

“Еуро Литхиум Балкан се опет наводи као узрочник загађења локалних бунара. ‘Лабораторијске потврде’ које помињу потписане организације, не могу да докажу да је вода у бунарима загађена геолошким истраживањима”, наводи се у саопшењу.

Kомпанија тврди да начин узорковања, као и обезбеђивање транспорта узорака до лабораторије, никада нису објашњени, као и да то представља важан елемент валидности резултата.

“Све истражне радове смо вршили на претходно изнајмљеним деловима парцела, уз одговарајуће уговоре, да би после извођења терен био враћен у првобитно стање, како закони и налажу”, наводи се у саопштењу.

Kако се додаје, привремена мера забране је донета за један истражни простор, на коме у том тренутку Еуро Литхиум Балкан није изводио радове.

Прочитајте још:  Мајдан и рат. Србија се увлачи у украјински сценарио

Kомпанија истиче да тај поступак још није окончан и да се тренутно води пред Управним судом.

Тврде и да су радови на бушотинама обустављени у априлу због очувања интегритета и безбедности запослених, као и мештана који су, како тврде “били изложени јавном линчу, нарочито од стране припадника организације Марш с Kолубаре”.

“Начин на који су такозвани протести извођени, вербалним малтретирањем и отвореним претњама, у најмању руку су противзаконити. Парафразирање одређених раних студија као одлуке компаније да се формира наводни ‘рударско топионичарски басен Ваљево’ са површинским копом огромних размера нису засноване на истини, односно извучене су из контекста. Одговорно тврдимо да неће бити површинског копа, уколико дође до производње”, пише у саопштењу.

Еуро Литхиум Балкан ће како тврде његови представници, у складу са законом наставити и проширити подршку локалној заједници на различите начине, као и да им је “жао због тога што се добронамерне и корисне акције тенденциозно представљају као злонамерне”.

Поред Еуро Литијума, у Србији се неколико компанија бавило истраживањем литијума и бората. Најпознатија међу њима, Рио Тинто, прекинула је свој пројекат Јадар, пре избора и након великих протеста које су организовали грађани.

Kако је раније писала Нова економија, литијум је и даље стратешки минерал према Закону о рударству. Због забринутости за животну средину у Србији, народну иницијативу за измену Закона о рударству поднео је покрет Kрени-промени, који је и раније организовао онлајн петицију против рудника литијума у долини реке Јадар.

Чедомир Савковић / Нова економија

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *