Немци у страху навалили на електричне гралице и пећи на дрва

0

(Фото: Pixabay)

Немци у страху од несташица плина на јесен и зиму појачано купују електричне грејалице иако канцеларије за заштиту потрошача упозоравају на неекономичност овакве врсте гријања. “Бележимо натпросечно велику потражњу за грејалицама”, саопштио је ланац трговина електричних производа Медиа Маркт/Сатурн.

Ланац трговина грађевинског материјала Хорнбах забележио је 100 одсто већу потражњу него у истом раздобљу прошле године.

“Потражња је нагло порасла последње три седмице” – каже Флоријан Преус из ланца Хорнбах.

Истовремено, како јавља интернетска страница за поређење цена Идеало, осим огромног пораста потражње за електричним грејалицама скочила је и потражња за другим алтернативама плину попут пећи на дрва и угаљ.

Њемачка страхује од потпуне обуставе дотока гаса из Русије

Како јавља агенција ДПА, грађани Немачке све више страхују да би Русија у потпуности могла прекинути довод гаса у Немачку. Грађани који живе у становима који припадају некој од стамбених компанија попут Воновије страхују и од најављеног снижења ноћне температуре у становима ове компаније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стручњаци процењују да би права навала на електричне гријалице могла уследити најесен када се грађани врате с летних одмора. Истовремено канцеларије за заштиту потрошача упозоравају на високе цене грејања оваквим уређајима и указују на то да је грејање на струју погодно само у случају краткорочног квара или нестанка гријања.

“Дуготрајно гријање на струју нема смисла. Грејање електричним грејалицама је још увек три пута скупље од гријања плином” – каже Рајнхард Лох из канцеларије за заштиту потрошача савезне покрајине Северне Рајне-Вестфалије.

Ремонт Сјеверног тока 1

Тренутно у Немачку главним гасоводом Северни ток 1 не долази плин због ремонта постројења. Многи страхују да Русија након једноседмичног ремонта неће више пустити гас кроз овај гасовод којим долази већина гаса из Русије за Немачку.

Прочитајте још:  Немци подигли споменик сатанисти Лењину (Видео)

Од напада Русије на Украјину Немачка појачано тражи друге изворе гаса попут појачаног увоза укапљеног гаса, али потпуна зависност о руском гасу могла би потрајати још годинама.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *