Рама нестрпљив због македонског незадовољства: Идемо сами у ЕУ!

0
рама

Еди Рама (Фото: Јутјуб)

Седница парламента Северне Македоније о француском предлогу за решење спора са Бугарском и деблокаду преговора о евроинтеграцијама биће настављена данас.

Први дан заседања Собрања обележили су протести опозиције, звук вувузела и звиждуци који су заглушили говор премијера Димитра Kовачевског у парламенту, преноси Телма.мк.

Kовачевски је рекао посланицима и грађанима да је ово историјска седница и да се одлучује о темељима Северне Македоније.

Објаснио је да је одбио првобитни предлог Европске комисије, који је, каже, био “сет идеја” али не званичан и формални предлог, те стога није био прихватљив грађанима Северне Македоније.

“Рекао сам НЕ, јер тај скуп идеја није гарантовао статус македонског језика у преговорима. Основа није била добра. Инсистирамо на томе да нико не може, нема право и неће да преговара око македонског језика, посебног историјског, културног идентитета и приватности, било када и из било ког разлога”, додао је.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је предложио посланицима да прихвате ревидирани предлог и “наставие даље”, са заштићеном прошлосћу, стабилном садашњосћу и бољом будућношћу.

“Ово радим не зато што морам, не зато што је лако, већ зато што снажно верујем у исправност. Желимо да се боримо за себе на прави начин. Будите сигурни у себе и свој идентитет, без компромиса, увек и у сваком тренутку, као део уједињене Европе и део мирног и напредног региона”, казао је Kовачевски.

Рама нестрпљив
Албански премијер Еди Рама изјавио је да ће тражити одвајање приступног процеса и отварање преговора Албаније са ЕУ у случају да Скупштина Северне Македоније не прихвати француски предлог о решавању спора са Бугарском.

Прочитајте још:  Шта садржи нови договор ЕУ о ембаргу на руску нафту!

Kако преноси Репортери, албански премијер је навео да се нада да ће резултати седнице македонског парламента бити позитивни и да ће посланици прихватити француски предлог.

Ако се то не деси, поручио је, одмах сутрадан ће захтевати раздвајање процеса приступања Албаније и Северне Македоније.

Урсула држи говор, демонстарнти испред парламента
Претходно се председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обратила посланицима и позвала их да подрже ревидирани француски предлог.

Док је она држала говор пред македонским посланицима у Собрању испред скупштинског здања против француског предлога протестовале су хиљаде људи.

Група демонстраната гађала је зграду парламента коцкама леда и јајима.

Француски предлог, који је подржала цела ЕУ, раније су подржали коалициона владе СДСМ и ДУИ, председник Северне Македоније Стево Пендаровски и опозиционе албанске парлементарне партије.

Опозициона странка ВМРО ДПМНЕ је поновила да је реч о бугаризацији Северне Македоније, да нема гаранција за национални идентитет и да неће подржати двотрећинску већину за промену Устава.

Расправљало се о закључцима које је предложила владајућа већина, а њима се Влада обавезује да ће се придржавати безусловног поштовања језика, идентитета, историјских и културних посебности македонског народа.

 

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *