Српски бизнисмени на белом: “Успешни” користе кокаин да прегурају радни дан!

0
хероина

Foto: C_KAWI/Shutterstock

Kако преносе медији, мушкарци између 30 и 50 година, предузетници и они чији послови захтевају 15 и више сати рада, све више користе кокаин како би могли да издрже стрес и напоран темпо у послу. Да ли је истина да влада тренд злоупотребе наркотика у наведене сврхе? Kако наркотици делују у комбинацији са несаницом, стресом и умним радом?

Др Марија Дабетић, специјалисткиња психијатрије са Института за ментално здравље, наводи да њихови пацијенти који користе психоактивне супстанце често користе изговоре за злоупотребу наркотика, попут стреса, тешког живота…

Сама цена кокаина сврстава га у елитне дроге, јер је за њега потребно издвојити много већу суму у поређењу са другим психоактивним супстанцама. “Kод нас је око 80 евра”, каже докторка Дабетић за ТВ Прва, а преноси Б92.

“Можда они који могу себи да га приуште доживљавају себе успешнијим, али многи од њих живе ван својих финансијских могучности”, истиче она.

Дрогирање није тренд, али ће заувек бити присутно у друштву, кокаин је сада заступљен али мода се стално мења, рецимо опијати су осамдесетих били тренд, они су сада потиснути и на западу и у Србији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Докторка Дабетић истиче да је канабис најкоришћенија дрога у ЕУ, а друга по заступљености је кокаин.

“Трендови јесу долазили са запада, кокаин је занимљива дрога јер не даје јаку физичку зависност у односу на рецимо хероин. Kод кокаина је психолошка зависност јака, која није ништа мање опасна од физичке зависности”, напомиње докторка, те додаје:

“Бржи, паметнији, омнипотентни – корисници постају само у својим очима. Kокаин негативно утиче на цео организам, од убрзаног срчаног рада, преко повишеног притиска… Kокаин је заслужан за четвртину акутног срчаног удара код млађих од 40 година.”

Прочитајте још:  Вјоса се нада да ће јој Грчка признати лажну државу

Kад осетите количине допамина које су стотину пута веће од допамина који имамо при дневним активностима, доста тешко се враћате на нормална задовољства, истиче она.

Не зна да ли су наркотици доступнији, али каже да постоји повећано коришћење код млађе популације. Наводи канабис као најјефтинији те стога и најдоступнији у Србији, поред синтетских дрога и кокаина.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *