„Само да би били против Русије“: Расправа у бугарском парламенту око датума националног празника

0

Фото: cross.bg

У скупштини Бугарске се расправљало о предлогу опозиционе партије ГЕРБ да 3. март, дан ослобођења Бугарске од Османског царства након руско-турског рата, више не буде национални празник.

Радомир Чолаков из партије ГЕРБ је критиковао идеју да се за национални празник у Бугарској прогласи дан када грађани „захваљују руској браћи-ослободиоцима“. Земља би требало да размотри свој однос према том датуму. Трећи март је сигнал да смо захвални Русији. То је сигнал који шаље бугарски национални празник – да смо захвални једној великој земљи без које се не бисмо изборили“, изјавио је посланик на заседању парламента.

Други посланик партије ГЕРБ Петар Николов је подржао колегу. Према његовим речима, 24. мај је, за разлику од 3. марта, датум који никога не понижава и не дели, датум када се не захваљују другој земљи већ се поносе својим народом.

Георги Георгијев и опозиционе партије „Возрожденије“ је критиковао предлог ГЕРБ-а наводећи да је 3. март дан када Бугарска осећа да је слободна без обзира на чињеницу која јој је земља помогла и истакао да је то празник бугарског народа.

Евроатлантским круговима у Софији посебно смета што се поменути празник користи за промовисање руске заставе, веома често увезаном са бугарском заставом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јавна дебата још увек траје на поменуту тему.

Горан Игић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *